eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Jevgenyij Prigozsin, Putyin séfje, zsoldos vezér. Forrás: Twitter/AlexandruC4
Nyitókép: Forrás: Twitter/AlexandruC4

Az orosz zsoldosvezér hazaárulással vádolja a vezérkai főnököt és a védelmi minisztert

Jevgenyij Prigozsin azt állítja: kuncsorogni kell a tábornokoknál, hogy lőszert kapjanak a Bahmutot ostromló csapati.

A nyers modoráról ismert vállalkozó a Telegramon keresztül, „sajtószolgálata” útján kommunikál és most, neveket nem említve azt állította: Sojgu védelmi miniszter és Geraszimov vezérkari főnök „visszatartja a lőszert, parancsba adták, hogy Wagner-harcosokat nem lehet katonai repülőkön szállítani, ami hazaárulással ér fel”.

A félkatonai cég csapatai próbálják hatalmas vérveszteségek árán bevenni a Donbaszban fekvő Bahmutot, amit a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által az ellentmondásos Edelweiss titulussal kitüntetett 10. ukrán önálló hegyivadász dandár véd.

Miközben Vlagyimir Putyin elnök nagyívű háborús értékelő beszédében nem utalt semmiféle belviszályra, hanem a félkatonai egységek említése nélkül a hadsereg hősiességéről beszélt, a védelmi minisztérium elutasította Prigozsin vádjait és közvetve azzal vádolta a Wagner-vezetőt, hogy kárt okoz a háborús erőfeszítéseknek. Mindezt úgy tette, hogy kedd este közleményt adott ki, amelyben felsorolta az úgynevezett „önkéntes rohamegységeknek” kiadott lőszer mennyiségét és a tüzérségi fedezet eseteit.

Amire a Wagner-vezér gyorsan reagált, megint csak egy Telegram-audióban, azt állítva:

amit kérnek, annak 80 százalékát nem kapják meg.

Ezzel a nyilatkozattal a minisztérium csak „el akarja tussolni saját bűntetteit”, „miért hazudoznak a médián keresztül az orosz népnek?” – tette fel a kérdést.

Prigozsin gyengülő pozíciójának jele lehet, hogy nem volt jelen a Putyin-beszéden. Pedig sokáig közel állt hozzá – mivel szintén szentpétervári születésű –, és az elnöki hivatal vendéglátó-ipari szerződéseiből gazdagodott meg, majd hozta létre később a Wagnert. Háborúpárti orosz katonai bloggerek a részben börtönből toborzott elítélt rabokból álló és a katonai bürokrácia által nem fékezett egységeket tartják a valódi harcosoknak a néhány kudarca miatt bírált hadsereggel szemben.

A Bahmut körül elért győzelmek révén a Wagner az egyetlen orosz erő, amely jelentős előrelépést ért el azóta, hogy ebben a hónapban fokozták a támadó hadműveleteket. Prigozsin közölte: amíg a szíriai kemény fellépéséről ismert Szergej Szurovikin tábornok állt az ukrajnai művelet élén, nem volt problémája a lőszerrel. Most viszont a kapcsolatokat kihasználva kell kilincselni érte –

pedig tudom, hogy hol, mennyi, milyen dobozokban van – állította Prigozsin.

További vádja volt, hogy állítása szerint a védelmi minisztérium megtiltotta neki, hogy további rabokat toborozzon börtönökből és hogy ezzel „ki akarják véreztetni” és el akarják venni tőle a bahmuti győzelem lehetőségét.

Kommentátorok számára úgy tűnt, hogy a januárban eltávolított Szurovikint Ramzan Kadirov csecsen vezetővel és katonai bloggerekkel együtt támogatva egyfajta keményvonalas klikket hozott létre, amely aláásta a Kreml tekintélyét és most is egyéb milíciák vezetőivel fotóztatta magát, hogy jelezze: nem szabad leírni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×