eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
MYKOLAIV, UKRAINE - APRIL 21: A view of the damages to the Ukrtelecom telephones company building as a result of the shellfire the previous night on April 21, 2022 in Mykolaiv area Ukraine. Mykolaiv, a port city near where the Southern Bug flows into the Black Sea, has been a target of Russian attacks throughout its current invasion of Ukraine. Ukrainian forces here repelled an initial advance from Russian-held territory nearby, but the city has experienced frequent shelling and air strikes even as Russia shifts the focus of its war to the eastern Donbas region. (Photo by Anastasia Vlasova/Getty Images)
Nyitókép: Anastasia Vlasova/Getty Images

Donbászi horror: 800 körül lehet az oroszok napi embervesztesége

Példátlan számú embert veszít naponta az Ukrajnába küldött orosz inváziós erő – legalábbis ezt állítja a brit védelmi minisztérium. Közben most már kész tényként kezelik, hogy megindult a korábban beharangozott új orosz offenzíva, és hogy abban sokszor tapasztalat nélküli katonákat vetnek be.

Miközben az oroszok azt mondják, hogy Bahmut közelében elfoglaltak egy néhány száz fős lakosú falut, máshol felteszik a kérdést: de milyen áron?

A brit védelmi minisztérium válasza: nagyon drága áron. A britek, akik Ukrajna legnagyobb támogatói és Moszkva legnagyobb bírálói között vannak azt állítják, hogy az oroszok az utóbbi két hétben példátlan számú katonát vesztettek el. Ez a kifejezés magában foglalja a halottakat és a sebesülteket is.

A londoni védelmi minisztérium szerint az időszak számukra egyik legsúlyosabb napja a hétvégére esett. A britek az ukránoktól kapott számokból dolgoznak és ezek alapján mondják azt, hogy átlagban napi 800 ember az oroszok vesztesége.

Mint tudósítók megjegyzik: a pontos becslés nehéz,

az ukrán adatok pedig esetenként túlzók a nyugati becslésekhez képest.

A brit védelmi minisztérium ezért úgy fogalmazott, hogy bár „nem tudja megerősíteni az ukrán statisztika módszerét, de az adatokban mutatkozó trendek pontosnak tűnnek”.

A mostani, 800 fős becslés a nyári orosz napi veszteség több, mint négyszerese.

Mindez „egy sor tényező eredménye, köztük a kiképzett állomány, a koordináció és az erőforrások hiánya az egész frontszakaszon” – jegyezte meg a brit védelmi minisztérium – amely azt is hozzátette: „Ukrajna is nagy veszteségeket szenved”.

Ukrán és nyugati jelentések szerint az oroszok az elmúlt pár hétben szinte alig haladtak előre a Donbászban – amelyet teljesen el akarnak foglalni.

A Wagner orosz zsoldos magáncég viszont azt állította, hogy „sikereket értek el”, mert „kezdik szinte az egész keleti városrészt ellenőrizni” az oroszok által Artyemovszként emlegetett Bahmutban.

A wagneresek – akik részben börtönből toborzott rabokból állnak – egy fotót posztoltak Kraszna Hora falu határából, amely néhány kilométerre van a várostól.

Jelentések szerint közben a Kreml utasította a tömegmédiában dolgozó propagandistáit, hogy fogják vissza a Wagner dicsőítését és inkább az orosz hadsereget említsék – megfigyelők szerint azért, mert Putyin elnök tart a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin növekvő befolyásától.

Prigozsin nem rejtette véka alá, hogy az állítólagos bahmuti eredményeket, saját eredményeinek tekinti. A város 50 km-es körzetében csak Wagner-katonák vannak jelen és ők beveszik Bahmutot – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×