eur:
391.04
usd:
366.2
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat szentpétervári székházának bejárata előtt egy biztonsági őr 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Döbbenetes fordulat: az orosz hadsereg másolja a Wagner csoport kegyetlen módszerét

Kellenek a katonák a kelet-ukrajnai felőrlő háborúhoz – állítja egy amerikai kutatóintézet.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai "agytröszt" legújabb jelentésében arról számol be, hogy az oroszok ötödére csökkentették az ország Norvégiával határos északnyugati részén, a Kola-félszigeten állomásozó erőik létszámát. A katonákat valószínűleg az ukrajnai frontra irányították, ahol egyre súlyosabb harcok dúlnak. Ugyanakkor a szakértők szerint a lépés azt is jelzi: Moszkva valójában nem tart attól, hogy a NATO meg akarná támadni.

Az amerikai kutatók arról is beszámoltak, hogy az oroszok jelenleg minden erejüket a front északi részére összpontosítják. A céljuk a két szakadár "oblaszty", Luhanszk és Donyeck teljes területének elfoglalása. Csakhogy ezt akadályozzák például a Bahmutnál is keményen védekező ukránok.

Az ISW szakértői ellenben vitatják azt a hivatalos washingtoni álláspontot, amely szerint

Ukrajna feleslegesen pazarolja erőit Bahmut térségében

és ehelyett Kijevnek inkább a készülő nagy, tavaszi offenzívára kellene tartalékolnia a fegyvereket és a katonákat. A kutatóintézet munkatársai úgy látják, hogy Bahmut védelme és a tervezett tavaszi ellentámadás nagyon is összefügg egymással.

Az ukránok ugyanis hatalmas veszteségeket okoznak az oroszoknak, akik elkeseredetten próbálják bevenni Bahmutot, illetve előrenyomulni a Kupjanszk–Szvatove–Kreminna vonalon. Az ISW megítélése szerint ezeknek a rettenetes felőrlő harcoknak a legfőbb értelme az, hogy szó szerint kivéreztessék az orosz hadsereget, így az tavasszal bizonyára csak sokkal gyengébben tud majd ellenállni.

Az ISW megállapítása szerint a súlyos veszteségek pótlására

Moszkva mégsem akar újabb, tömeges mozgósítást elrendelni,

mert az orosz vezetés tart ennek negatív belpolitikai hatásaitól. Egyelőre az orosz védelmi minisztérium inkább utánozza a Wagner csoport módszerét, és a börtönökből toboroz újoncokat.

Az elítéltekből verbuvált egységeket viszont nem integrálják az orosz hadseregbe, mert ez korábban már súlyos problémákat okozott. A hivatásos és sorállományú katonák ugyanis lenézték az egykori rabokat, és gyakran kegyetlenkedtek velük. Egy börtönből toborzott katona szerint még az is előfordult, hogy szándékosan lőttek rájuk a sajátjaik.

Azért, hogy elkerüljék a hadsereg moráljának rombolását, a moszkvai katonai vezetés

a besorozott bűnözőket a két szakadár "népköztársaság" fegyveres erőihez csatolja.

Ezeket az alacsony harcértékű csapatokat aztán a frontvonal legkritikusabb részein vetik be, ahol rendszerint tömeges támadásokba hajszolják őket. Ezt is a Wagner csoporttól vették át, amely a korábbi börtöntöltelékeket szokta elsőként rohamra küldeni. Csak amikor elestek már vagy megsebesültek az első hullámok katonái, akkor támadnak a képzettebb zsoldosok.

Ám Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője túl messzire ment (erről az Infostarton már írtunk), amikor egyre nyíltabban és keményebben bírálta az orosz katonai, illetve politikai elit tagjait – állapították meg az ISW szakértői. Idézték a Gulagu.net orosz civil szervezet egyik jelentését, amely szerint Moszkvában sokan már félnek Prigozsin kegyetlen és mind nagyobb létszámú zsoldos seregétől. Ezért a Kreml megvonta a zsoldosvezértől azt a jogot, hogy elítélteket toborozzon.

Ezt most már az orosz hadügy hivatalnokai végzik.

Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök arra törekszik, hogy a fegyencekből létrehozott alakulatokat a minisztérium magán cégein keresztül, a hivatalos eljárásokat megkerülve tudják mozgatni. Így mindenféle adminisztratív akadály nélkül küldhetik az újoncokat a kelet-ukrajnai húsdarálóba – állítja legújabb jelentésében az ISW.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×