eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak az éjszakai orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületek egyikének romjai között a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án hajnalban. Az  Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat szerint legalább hárman meghaltak és 21-en megsérültek a támadásban.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Seszták

Sajátos módon szerzett tankot Ukrajnának a cseh civil szféra

Több mint 385 millió koronát – közel 6,5 milliárd forintot – gyűjtött össze nyolc hónap alatt a cseh civil szféra Ukrajna támogatására. A pénzt mintegy százezren – köztük cseh lakosok, cégek, civil szervezetek – adták össze. Egy friss felmérés szerint a csehek majdnem 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalékuk épp a háborútól fél.

Az ironikus elnevezésű Ajándék Putyinnak kezdeményezés egyik szervezője, Martin Ondráček elmondta, hogy az összegyűlt pénzből elsőként beszerzett tankot – amely a cseh sajtóban a Tomáš nevet kapta – a napokban sikeresen bevetették az Ukrajnában dúló harcokban. Az ügy érzékenységére való tekintettel egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

A tankon kívül lőszereket, 15 Viktor nevű mobil légvédelmi rendszert, mentőkocsikat és drónokat küldött a cseh civil szektor Ukrajnába. Martin Ondráček közölte, hogy az adományokat a prágai ukrán nagykövetséggel egyeztetve vásárolták meg. A civil kezdeményezés hozzájárult annak a két páncélozott teherautónak mentőkocsivá történő átalakításához is, amelyet a cseh jegybank adományozott erre a célra. Az Ajándék Putyinnak kezdeményezés az Ukrajna elleni orosz támadás február 24-i első évfordulója alkalmával nagyszabású tüntetést és koncertet szervez Prága központjában.

Egy országos felmérés közben rámutatott, hogy a csehek közel 60 százaléka aggódik a jövőt illetően,

legnagyobb részük, 32 százalékuk épp a háborútól fél.

A felmérést 2022 végén készítette az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet. Ukrajna orosz megtámadása előtt egy esetleges háborútól, Csehországot is érintő fegyveres konfliktustól a lakosság 21 százaléka tartott, az orosz offenzíva megindulása után a tavalyi év végére ez a mutató emelkedett a már említett 32 százalékra.

A háború mellett leginkább a nagymértékű drágulástól és életszínvonaluk romlásától félnek a csehek. 2021-hez viszonyítva az előbbi mutató öt százalékponttal, az utóbbi pedig négy százalékkal emelkedett.

A koronavírustól, alig egy évvel a nagy járvány lecsengése után, már csupán a lakosság egy százaléka tart.

A szociológusok szerint a jövőt érintő aggodalmak nagyobb mértékben a nők, az idősebbek, a baloldali választók, illetve azok körében vannak jelen, akik életszínvonalukat rossznak tartják. További bizonytalansági tényezők, aggodalomra adó okok a betegség, az ország gazdasági fejlődése, valamint a nemzetközi helyzet általános romlása. A megkérdezettek 80 százaléka azt állította, hogy biztonságban érzi magát Csehországban, ez öt százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A cseh rendőrség munkájával országos szinten a lakosság 76 százaléka, míg lakhelyén az emberek 80 százaléka elégedett. A felmérés megmutatta, hogy ezen a téren nincsenek különbségek a társadalmi csoportok között.

(A nyitókép illusztráció: Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak az éjszakai orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületek egyikének romjai között a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án hajnalban.)

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×