eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A magyar kormánytámogatással kialakított Munkácsy Mihály Magyar Ház a felavatás napján Munkácson 2021. június 3-án. A ház otthont biztosít majd kulturális, művészeti, közösségi eseményeknek a kárpátaljai közösség számára.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Újabb magyarellenes megnyilvánulások Munkácson

Kárpátalja egyes településein a hatóságok eltávolíttatták a magyar zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, felmondtak a helyi kultúrház vezetőinek és a munkácsi magyar iskola igazgatójának is. Mindezt ok nélkül, váratlanul. Efféle atrocitásokra azonban egyelőre csak Munkácson és környékén van példa.

Alig három hónap telt el a munkácsi turulszobor ledöntése óta, máris itt az újabb vegzálás a munkácsi városvezetés részéről. Ezúttal a Munkácsi kistérség magyar falvainak közintézményeit célozták meg. Több iskoláról, óvodáról és kultúrházról távolíttatták el a magyar nemzeti lobogót, de még a magyarországi finanszírozással épült és működtetett Munkács FC Dercenben működő futballakadémiájának épületéről is eltüntették a magyar nyelvű feliratokat.

Az, hogy milyen okból és milyen rendeletre hivatkozva teszik mindezt, nem tisztázott, ugyanis Ukrajna törvényei nem tiltják a nemzetiségi szimbólumok használatát.

Ha ez nem lenne elég, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közlése szerint

több hozzájuk közel álló magyar intézményvezetőnek is felmondtak Munkácson és környékén.

Többek között indok nélkül bocsátották el a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját. Schink István egyben a Munkácsi Városi Tanács képviselője is, akit 17 év munkaviszony után most menesztettek.

Az iskola tantestülete nyilatkozatot tett közzé a leváltás kapcsán, amit Munkács polgármesterének, Baloga Andrijnak címeztek. A nyilatkozatban kiemelik az igazgató érdemeit, és úgy fogalmaznak, a jelenlegi nehéz helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja az iskola zökkenőmentes működését, a nemzetiségek közötti békés együttélést, illetve a város vezetés iránti bizalom megőrzését. A tantestület a megalapozatlan, közösségüket bántó és sértő döntésnek az azonnali felülvizsgálatát szorgalmazza.

Az iskolák mellett a magyar falvak művelődési központjait is érinti a vegzálás. Nemrég a derceni kultúrház vezetőjét is menesztették, így megszűnt az épületben kialakított, tárgyi emlékekben gazdag magyar helytörténeti múzeum, illetve a környék másik ékessége, az 1975-ben alakult Gyöngyösbokréta Népi Táncegyüttes is.

Többszöri megkeresésünkre sem tudtuk elérni az illetékeseket. A legtöbben óvatosak a kijelentéseikkel és jobbnak látják nem megszólalni, ugyanis akár

szeparatizmus, hazaárulás és kollaboráció vádjával is meggyanúsíthatják őket, amiért akár 10 év szabadságvesztés is kiszabható Ukrajnában.

Időközben már az államnyelvvédelmi biztos is kikezdte a magyar iskolákat. Tarasz Kreminy szerint a magyar nyelven oktató iskolák megsértik a nyelvtörvényt. Az ombudsman azt kifogásolja, hogy a Beregszászi járás 108 iskolájának többségében az államnyelv mellett magyar tannyelvű osztályok is működnek. Szerinte 37 iskolában egyetlen olyan osztály sem alakult, amelyben kizárólag államnyelven folyna a tanítás, és véleménye szerint ez az oktatási forma ellentmond a hatályos jogszabályoknak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×