eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár ravatala a gyászszertartásán a közösségi célokra felújított losonci zsinagógában 2023. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Duray Miklós nehezen pótolható űrt hagy maga után a felvidéki politikában

Több százan kísérték utolsó útjára kedden a losonci református temetőbe Duray Miklóst. A december 30-án elhunyt szlovákiai magyar politikus, közíró búcsúztatására a losonci zsinagóga műemlékvédelem alatt álló épületében került sor. A felvidéki magyar közélet meghatározó egyénisége előtt gyászolók sokasága, köztük Orbán Viktor is lerótta a kegyeletét.

Szülővárosában, Losoncon temették el a decemberben 77 éves korában elhunyt Duray Miklós politikust, írót, egyetemi tanárt. A felvidéki magyar közösségi és politikai élet jeles alakját öt éve elhunyt felesége mellé helyezték örök nyugalomra. A losonci zsinagógában tartott búcsúztatáson, majd az azt követő temetésen számos magyarországi és szlovákiai magyar közéleti és politikai személyiség vett részt. A szertartáson ott volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, valamint Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A búcsúztatás elején pályatársai elevenítették fel Duray Miklós életútját. Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke gyászbeszédében azt mondta, a felvidéki politikus életműve arról tanúskodik, hogy idegeibe mélyen beivódott a magyarságérzet, és sem a kudarcok, sem a börtön nem tántorították el a politikától. Megfogalmazta, hogy Duray Miklós folyamatos, hosszú szabadságküzdelmet vívott a magyar népközösség jövőjéért.

Gyurcsík Iván, az Együttélés Politikai Mozgalom egyik alapítója és az elhunyt barátja külön kiemelte az politikus maradandó érdemeit a szocializmus idejéből: „Jogvédői tevékenységének két eredménye volt: sikerült elkerülni a magyar iskolák megszüntetését, s egyúttal nemzetközi üggyé vált a felvidéki magyarság ügye, ami a kitelepítések és a lakosságcsere óta nem történt meg.

Polgári hagyományt, nemzeti öntudatot és kiállást hagyott ránk”

– fogalmazott a pályatárs.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke szerint Duray Miklós kiváló és pótolhatatlan személyiség volt, szókimondó, őszinte és bátor ember, aki saját érdekeit sohasem helyezte a közösségi érdek elé. „Sokszor kényszerűen a háttérbe szorítva, igazságtalanul mellőzve, de egyenes gerinccel töltötte be küldetését, mondta el, írta le nem mindenkinek és nem mindenütt tetsző véleményét. Duray Miklóssal lehetett egyetérteni, lehetett vele vitázni, érvelni, más véleményt megfogalmazni, de nem lehetett őt figyelmen kívül hagyni, nem észrevenni” – fogalmazott Bárdos.

A gyászbeszédek után tartott ökumenikus szertartás végén a résztvevők elénekelték a magyar Himnuszt. A gyászmenethez a család csatlakozott elsőként, majd a közjogi méltóságok és a magyarországi diplomácia képviselői. A sírba helyezésre és az elhantolásra szűk családi körben került sor.

Losonc, 2023. január 17.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b6) és felesége, Lévai Anikó (b5), valamint Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b4) és Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott (b9) Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár temetésén a volt református temetőben Losoncon 2023. január 17-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b6) és felesége, Lévai Anikó (b5), valamint Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b4) és Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott (b9) Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár temetésén a volt református temetőben Losoncon 2023. január 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Duray Miklós nehezen pótolható űrt hagy maga után a felvidéki politikában. Egész életében a felvidéki magyarságért fáradozott. Már diákkorától aktív közéleti szerepet vállalt. A rendszerváltást követően vált aktív politikussá. 1990-ben megalapította az Együttélés Politikai Mozgalmat, amelynek 1998-ig, az MKP megalakulásáig elnöke volt. 1994-től 2008-ig volt parlamenti képviselő.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×