eur:
390.97
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Street light, seagull and weathered flags of UK and Northern Ireland, Millisle, County Down, Northern Ireland.  During the summer months it has become common place for Protestant Loyalists to illegally erect flags on street lamps within the neighbourhoods that they dominate.
Nyitókép: Niall_Majury/Getty Images

Kitört a brexitbéke, a háborúnak még sincs vége

Vajon enyhülést hozhat-e a brit–európai viszonyba az úgynevezett „északír záradék” kérdésében elért áttörés? A brexit után a kereskedelmet fékező viták közepette London és Brüsszel egy minialkut kötött, amely lehetővé teszi a további tárgyalásokat.

Az Egyesült Királyság még Boris Johnson miniszterelnöksége alatt beleegyezett, hogy egy része – Észak-Írország – a brexit ellenére gyakorlatilag az európai uniós szabadkereskedelmet lehetővé tévő vámunió része marad. Mindezt a felek a földrajzzal és az ír szigeten fenntartandó békével magyarázták.

A koronahű északír protestánsoknak azonban – és így a londoni kormánynak – sem tetszett, hogy cserébe vámellenőrzésnek kell alávetni – az országon belül – a brit fő szigetről Észak-Írországba tartó árukat. Az EU-s szabványok miatt egyes árucikkek így eltűntek az északír szupermarketek polcairól. Mindez hónapokon át tartó vitákat, a nemzetközi egyezmények brit részről való felrúgását és Észak-Írországban a katolikus és protestáns közösségek közti feszültségek erősödését váltotta ki. Patthelyzet alakult ki: a britekkel Írország révén határos EU a belső piacát akarja védeni a potenciálisan szabvány alatti, brit területről becsempészett és olcsóbb áruktól, viszont a britek szuverenitásérzékét sérti, hogy az országukon belül, a belkereskedelmet fékező vámhatár állt fel.

A felek most áttörésként értékelik azt, hogy

a britek lehetővé teszik az EU hozzáférését a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áru- és élőállat-forgalom adataihoz.

(A két országrész együtt alkotja jogi értelemben az Egyesült Királyságot.)

„Ez új alapot teremt az északír záradékról szóló uniós–brit tárgyalásoknak” – mondta Maros Sefcovic, Brüsszel főtárgyalója. „Egyazon dologra összpontosítunk – megtalálni a legjobb megoldást Észak-Írországnak. Az adatmegosztásról szóló megállapodás pozitív lépés az északír záradékról szóló tárgyalásokon” – tette hozzá James Cleverly brit külügyminiszter.

Áprilisban lesz az évtizedeken át terrorral és gyilkosságokkal tarkított északír konfliktust lezáró nagypénteki egyezmény 25. évfordulója, és a katolikus ír gyökereire büszke Joe Biden amerikai elnök többször is nyomást gyakorolt Londonra, hogy nem megy el az ünnepségekre, ha a britek nem zárják le a vitát az unióval.

Amikor Nagy-Britannia még EU-tag volt, az átjárható határ eltompította a protestánsok és az Írországhoz húzó katolikusok – a brit politikai nyelvezetben a „nacionalisták” – közötti feszültségeket. A britek és az írek olyat értek el, amire az oroszok és az ukránok képtelenek: mindkét közösség otthon érezte magát a történelmileg vitatott területen, és kapcsolatban maradt „anyaországával”. (Bár a brit nacionalista sajtó szerint nem ők az egykori hódító hatalom, hanem az EU játssza Oroszország szerepét a mostani vitában.) A brexit miatt megváltozott státusz – a vámolás szükségessége – azonban kezdi feléleszteni a gyakorlatban megbékélt két közösség közötti diszharmóniát.

A brit kormány és az EU képviselői most megállapodtak, hogy január közepén ismét találkoznak, ami arra utalhat, hogy

felújíthatják heti rendszerességgel tartott tanácskozásaikat.

Mindkét fél „intenzív tárgyalásokat” ígért a brexit utáni kereskedelemben belső határellenőrzést bevezető és így az ír–északír határt nyitva tartó, a brit kilépési egyezményhez csatolt északír záradékról. London azt mondja, hogy a jelenlegi szabályozás akadályozza a belső forgalmat és első ízben Leo Varadkar ír miniszterelnök is túl szigorúnak nevezte az eddigi alkut.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×