INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

nagy-britannia

színesbőrű

buckingham-palota

vilmos herceg

LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 29: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 24 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Lady Susan Hussey, Baroness Hussey of North Bradley (lady-in-waiting to Queen Elizabeth II) attends a Service of Thanksgiving for the life of Prince Philip, Duke of Edinburgh at Westminster Abbey on March 29, 2022 in London, England. Prince Philip, Duke of Edinburgh died aged 99 on April 9, 2021. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Gyorsan lépett a Buckingham-palota Vilmos keresztanyjának „rasszista” kérdései miatt

Rasszista botrányba keveredett Angliában Vilmos herceg keresztanyja, aki kitartóan faggatta egy jótékonysági szervezet színes bőrű vezetőjét a származásáról. Emiatt Lady Susan Hussey azonnal lemondott, Vilmos környezete pedig gyorsan elítélte viselkedését.

Nem tudni, hogy Vilmos walesi herceg hogy érez amiatt, ahogy keresztanyja, Lady Susan Hussey, a néhai Erzsébet királynő udvarhölgye viselkedett, és hogy kénytelen volt nyilvánosan bírálni. De az biztos, hogy az angol királyi családnak úgy kell egy újabb rasszizmus vád – Harry herceg és neje, Meghan hercegné „kipakolós” Oprah Winfrey-interjúja után –, mint púp a hátára. Emlékezetes módon a fehér és fekete szülőtől származó Meghan azt állította: egyik királyi rokona feltette nekik a kérdést: milyen lesz a gyerekük bőrszíne?

A brit sajtó lehozta, ahogy a 83 éves udvarhölgy félretolta a haját, hogy lássa a névtábláját, majd kitartóan faggatni kezdte Ngozi Fulanit, a Sistah Space nevű, a családi erőszak áldozatainak segítő civil szervezet színes bőrű vezérigazgatóját a Buckingham-palota fogadásán. Visszatérő kérdése az volt, hogy „és ön valójában honnan származik?”, amire Ngozi mondta azt, hogy Hackneyből – London liberális, kreatív és vegyes kerületéből –, aztán mondta azt, hogy brit, de ez nem volt elég. „Afrika mely részéről származik a családja?” – folytatta Lady Hussey, aki úgy 6-8-szor kérdezett rá ugyanarra, és amit beszélgetőpartnere már kellemetlen kihallgatásként élt meg, aminek az lehetett a célja, hogy megkérdőjelezze brit állampolgárságát – legalábbis ez mondta erről a BBC-ben.

Bár Törökországban nehéz végigcsinálni egy nyaralást úgy, hogy naponta ne kérdeznék az embertől, honnan jött, Nagy-Britanniában ezt rejtett agressziónak és rasszista tolakodásnak is vehetik, bár maga Fulani mondta azt, hogy „büszke afrikai származására”.

A feminista témákat felkaroló Women’s Hour BBC rádióműsor megszólaltatott egy szintén színes bőrű professzor asszonyt, aki szintén úgy vélte, hogy rasszista megnyilvánulásról volt szó, és megemlítette: a fekete nők ilyennek látják, amikor a hajukra vagy a fogaikra tesznek akár pozitív megjegyzéseket is.

A BBC-t időről időre vádolják azzal, hogy a balos, úgynevezett „woke” ideológia szemszögéből tudósít, és az ellenvéleményért a brit konzervatív sajtóhoz kell menni. A Telegraph olvasói például értetlenkedve fogadták, hogy miért kellett megsértődni vagy lerasszistázni egy 83 éves asszonyt. „Ez egy újabb példa azokra, akik vagy folyamatosan sértettek, vagy csak az alkalomra várnak” – írta egyikük. Egy nevéből ítélve pakisztáni származású, tehát nem fehér olvasó azt írta, nem érti, miért rasszizmus, ha valaki kíváncsi a származására. Viszont megjegyezte: Üzbegisztánban is megkérdezték tőle, és amikor azt mondta, Angliából jött, egyesek arcokat vágtak. Mégis, azt volt a véleménye: kár, hogy manapság annyira óvatosnak kell lennünk, amikor ismeretlenekkel beszélünk.

A Telegraph közben idézte Nogzi Fulanit, a „sértettet” is. Ő azt mondta: nem akarta Lady Hussey lemondását – aki bocsánatot kért –, a Buckingham-palota és maga a Lady döntött így. Lady Hussey különösen közel állt a néhai királynőhöz és ezért tarthatta meg fizetéssel nem járó feladatát a palotában – egészen a mostani incidensig.

Nyitókép: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Kapcsolódó hang

Gyorsan lépett a Buckingham-palota Vilmos keresztanyjának „rasszista” kérdései miatt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018