eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Nemet mondott a szlovák parlament az élettársi együttélés bevezetésére

A pozsonyi utcai lövöldözés a szabad, demokratikus társadalom elleni támadás volt Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerint. Azt is elmondta, hogy Szlovákiában meg kell erősíteni az LMBTQ-közösséghez tartozók jogait. A parlament pedig ezzel a kijelentéssel szinte egy időben nemet mondott az élettársi együttélés bevezetésére.

A két fiatal meggyilkolása a pozsonyi Vár utcában a szabad, demokratikus, a sokszínűséget tiszteletben tartó társadalom elleni támadás volt – mondta Eduard Heger szlovák miniszterelnök a parlament biztonsági tanácsának rendkívüli ülése után.

A testületet a szélsőségekkel szembeni védekezést és a megelőző intézkedések megerősítését célzó tervek kidolgozásával kapcsolatban hívták össze. Eduard Heger emlékeztetett:

nemcsak az LMBTQ, hanem a zsidó közösség tagjait és politikusokat is meg akart támadni a lövöldöző,

indítéka pedig a demokrácia felforgatása és az állam destabilizálása volt.

A miniszterelnök elmondta: a hasonló esetek elkerüléséért kiberbűnözésre szakosodott szakemberek tucatjaival, anyagi forrásokkal és technikai eszközökkel kell megerősíteni a rendőrséget. Emellett a kormánynak szorosabban együtt kell működnie a mobilszolgáltatókkal, oda kell figyelnie az iskolai oktatásra, és meg kell erősíteni az LMBTQ-közösséghez tartozók jogait.

Eduard Heger kijelentette: az Európai Uniónál is kezdeményezni akarja, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a szélsőséges megnyilvánulások terjedésére és a közösségi háló szabályozására. „Jelentős hiányosságok vannak ezen a területen. Bebizonyosodott, hogy az eddigi lépések gyakran hatástalanok” – mondta Eduard Heger.

Élettársi együttélés

A parlamentben közben úgy döntött, nem fogadja el a liberális Szabadság és Szolidaritás párt élettársi együttéléséről szóló javaslatát, így nem kerül második olvasatba. Az SaS tagjai szerint a javaslat célja a közös háztartásban élő személyek tulajdonjogi szabályozásának javítása volt.

A javaslat többek közt lehetővé tette volna az öröklésre való jogosultságot, az orvosi dokumentációba való betekintést, valamint az ápolásért járó jutalék igénylését. A jelenlévő 133 képviselőből ötvenen támogatták, 37-en ellenezték a javaslatot. A képviselők közül 15 tartózkodott, 31-en pedig nem szavaztak. Az előterjesztés kis mértékben ugyan, de

megkönnyítette volna az azonos nemű párok és a házasság nélkül élő különböző nemű párok életét is.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök szerdán az Európai Parlamentben mondott beszédet. Először a Vár utcai támadó két áldozatára emlékezett. „Ez nem csak az LMBTQ-közösség fiataljai elleni támadás volt. Támadás volt az összes szlovákiai ellen” – mondta.

Az államfő biztosította az EP-képviselőket arról, hogy a gyűlölet nem uralja a társadalmat. „Örömmel fogadtam, hogy a szlovákiai polgári társadalom azonnal és határozottan elítélte a támadást. A szlovák parlament épp kedden fogadott el egy határozatot, amely határozottan elítéli ezt a terrorcselekményt, és minden kisebbséget biztosít arról, hogy értékes tagja társadalmunknak” – jelentette ki Zuzana Čaputová.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×