eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ágyúval lőnek a Munkácsi várban 2017. június 17-én, ahol ezen a napon felelevenítették Zrínyi Ilona és Thököly Imre 335. éve, 1682. június 15-én tartott menyegzőjét.
Nyitókép: MTI Fotó: Nemes János

Munkács: a turult azonnal elvitték, a három ágú szigonyt még nem tették a helyére

A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága arról döntött csütörtökön, hogy eltávolítják a munkácsi várban található turulszobrot és ukrán címert tesznek a helyére. A magyar emlékművet néhány óra alatt, délutánra már le is bontották.

Az interneten a határozat szövegét is közzétették, amelyben az olvasható, hogy a városi tanács a munkácsi várban működő történelmi múzeum igazgatóját arra utasítja, távolítsa el a magyar jelképet a vár bástyáján álló obeliszkről, és Ukrajna állami jelképét, az úgynevezett „trizubot”, vagyis a háromágú szigonyt tegyék a helyére.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mélységesen megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a döntést. Sajnálatosnak nevezete, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére. Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának – írta bejegyzésében az államtitkár.

A Munkács jelképének számító, millecentenáriumi turulszobor lebontása ellen a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek is tiltakoznak.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerint a döntés azért is furcsa, mert

az emlékmű Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nyilatkozatában az áll, úgy vélik, a határozat nagymértékben hozzájárulhat az etnikai alapú feszültségek gerjesztéséhez mind városi, mind pedig megyei szinten. A szervezet felszólítja a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait, hogy vonják vissza jelen határozatukat.

A jól látható magyar jelképet csütörtök délutánra már el is távolították, a háromágú szigony egyelőre még nem került ki a bástyára.

(Nyitóképünkön a Munkácsy Mihály Magyar Ház a kárpátaljai Munkácson 2022. február 18-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×