eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest Parliament, Hungary
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Egy dolgot követel a kormány Ukrajnától a lerombolt munkácsi turulszobor ügyében

A magyar kormány a munkácsi turulszobor visszaállítását követeli Ukrajnától, de úgy tűnik, hogy újabb diplomáciai válaszlépéseket nem tervez az ügyben. Ez az Országgyűlés plenáris ülésén derült ki egy napirend előtti felszólalásra adott államtitkári válaszból.

Drasztikus ellenlépéseket vár a kormánytól Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője a munkácsi turulszobor eltávolítása után. „Követelem a kormánytól, hogy Viktor Balogát, azt az ukrán parlamenti képviselőt, aki emögött a gyalázatos, magyarellenes turulrombolás mögött áll, azonnali hatállyal tiltsák ki Magyarország területéről a fiával, Munkács jelenlegi polgármesterével, Andrij Balogával együtt” – fogalmazott a képviselő az Országgyűlésben.

Toroczkai László sérelmezte azt is, hogy Vitalij Antipov, a Beregszászi Kistérség Tanács képviselője – „aki rendszeresen magyarellenes kirohanásokat intéz és fenyegeti nemcsak a beregszászi magyar képviselőket, hanem a magyar hatósági személyeket is, aki nemcsak egy magyarellenes ukrán politikus, hanem egy bűnöző, egy cigarettacsempész” – nemhogy nincs kitiltva Magyarországról, hanem 2019-ben Anti Viktor néven kapott magyar állampolgárságot. „Gyalázatos tehát, ami ebben az ügyben történik. Várom a kormány határozott válaszlépéseit, amiből talán tanulni fognak a magyarellenes ukrán politikusok” – fűzte hozzá.

A munkácsi turulszobor eltávolítása egyértelműen provokáció volt – válaszolta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Mint mondta, bekérették Ukrajna ideiglenes ügyvivőjét, ami – bár érti, hogy ezt Toroczkai László semminek tekinti – a diplomáciai életben nagy jelentőséggel bír.

Azt is közölte válaszában, hogy Viktor Mikita kárpátaljai kormányzóval is jó munkakapcsolatot ápol a magyar kormány, és reméli, hogy ez nincs ellenére az ellenzéki politikusnak, hiszen ez a Kárpátalján élő magyaroknak az érdeke is. Menczer Tamás szavai szerint Viktor Mikita sokat tett és sokat tesz a szóban forgó provokációk megelőzése érdekében és a munkája elismerésre méltó. Ezzel együtt igaz, hogy ez egy felháborító akció volt és minden lehetőséget megragadnak, követelve a helyzet tisztázását, a szobor helyreállítását és hogy hasonló akciókra ne kerüljön sor – hangsúlyozta. Az államtitkár szerint az ilyen és hasonló lépések mindig elfogadhatatlanok, de különösen azok egy súlyos háborús helyzetben.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány mindig határozottan fellépett a kárpátaljai magyarok érdekében, például blokkolta Ukrajna euroatlanti integrációját, de a háború idejére félretették ezeket a konfliktusokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásokról, a szankciókról, Paks 2-ről és Kárpátaljáról is beszélt nemrégiben az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×