eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Pozsony, 2010. május 18.A VW Slovakia által közreadott felvételen munkások dolgoznak készülő Volkswagen személygépkocsik mellett a német Volkswagen autógyár pozsonyi összeszerelő üzemében 2010. május 18-án. MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch
Nyitókép: MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch

Az autóipar gyengélkedése miatt forró a helyzet Szlovákiában, de a tantermek hidegek

Szlovákia legnagyobb ipari vállalataiban részben áll a gyártás, az alkalmazottak nem dolgoznak. Az emelkedő energiaárakkal az iskolák is komoly gondot vívnak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint jelenleg Szlovákiában az egyik leggyengébb a gazdasági növekedés Európán belül. A második negyedévben az ország gazdasága mindössze 1,7 százalékkal nőtt, míg az uniós átlag elérte a 2,5 százalékot, és a V4-ek többi tagállama is magasabb gazdasági növekedést ért el, mint Szlovákia. Gazdasági elemzők szerint ennek oka az ukrajnai háború és az energiaválság, de különösképp a stagnáló autóipari szegmens, amely alkatrészhiánnyal küzd, s amely egyébként a szlovák ipari termelés zászlóshajója.

A Peugeot-okat és Citroëneket gyártó nagyszombati Stellantis autógyárban az elektromos alkatrészek hiánya miatt hétfőn és kedden is szünetelt a gyártás, csupán a logisztikai részleg dolgozói vették fel a munkát, az autógyár mintegy 4500 dolgozója viszont kénytelen volt otthon maradni.

A pozsonyi Volkswagen ugyancsak chiphiánnyal küzd, ami nagy mértékben ellehetetleníti a gyártást. A Hospodárske Noviny című gazdasági napilap információi szerint ezen a héten háromnapos leállásról van szó. A gyártási ütemtervet folyamatosan módosítják az ellátási lánc állandó problémái miatt.

Az alkatrészhiánnyal és magas energiaárakkal szembenéző nagyvállalatok mellett az iskolákban is jelentkeznek már a problémák. Néhány oktatási intézmény már takaréklángra állította a kazánokat. A szülők arra panaszkodnak, hogy a radiátorok hidegebbek, a gyerekek közt pedig egyre több a köhögő, náthás beteg. Az igazgatók mindeközben arra kérik a diákokat, hogy öltözzenek melegebben, így több pénzt spórolhatnak meg a fűtéssel.

Az oktatási minisztérium összesen 30 millió eurót csoportosított át az általános és középiskoláknak energiaköltségeik fedezésére. Szükség is lesz a támogatásra: az egyik észak-szlovákiai iskolában az eddigi 30 ezer euróról 175 ezer euróra nőtt az éves rezsiköltség.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint az emelkedő energiaárak főként a kisebb községeket veszélyeztetik. A jegybank számításai szerint Szlovákia lakosságának közel tizede olyan településen él, amely már tavaly is jövedelme több mint öt százalékát költötte energiára. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudtak hosszú távú, stabil árakat biztosító szerződéseket kötni, jelentős áremelkedéssel kell szembenézniük.

Karel Hirman szlovák gazdasági miniszter találkozott Zuzana Čaputová államfővel, és biztosította őt arról, hogy lesz elég energiahordozó az országban, az árakat pedig a lakosság, az intézmények, a kisvállalkozók és a nagyfogyasztók számára is úgy szabják meg, hogy ne legyenek gondjaik.

A jelenleg javasolt uniós megoldás Szlovákia számára előnytelen, ezért a kormány más országokkal közösen igyekszik módosításokat elérni. Emellett a gazdasági tárca árplafonnal és a fogyasztókat kompenzáló rendszer kidolgozásával készül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×