INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

szlovákia

energiár

gazdaság

összeomlás

A mohi atomerőmű Szlovákiában 2017. szeptember 16-án.

Nagy a baj, Szlovákia az összeomlás szélén az energiárak miatt

A szlovák gazdaságot az összeomlás veszélye fenyegeti a villamosenergia-költségek emelkedése miatt, mondta Eduard Heger szlovák miniszterelnök a Financial Timesnak. A brit lap szerint a kormányfő arra figyelmeztetett, hogy ha Szlovákia nem kap segítséget az Európai Uniótól, akkor kénytelen lesz államosítani az ország energiaellátását.

„Az Oroszország ukrajnai invázióját követő hatalmas áremelkedések tönkretehetik a szlovák gazdaságot, ha nem kapunk több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől” – mondta Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Szlovákia jelentős villamosenergia-termelő atom- és vízerőművek által. Az ország legnagyobb termelője azonban az év elején eladta a felesleges energiát a kereskedőknek, ők pedig most nagyjából ötszörös piaci áron juttatják azt vissza Szlovákiának.

Szlovákia 500 euróért veszi meg, amit 100 euróért adott el

– árulta el a brit gazdasági napilapnak Eduard Heger.

A kormányfő azt akarja, hogy Brüsszel ötmilliárd eurót szabadítson fel a területfejlesztésre szánt, nem használt forrásokból, és a pénzt a vállalkozások energiaszámláinak csökkentésére fordítsa. „Ellenkező esetben a szlovákiai vállalkozások bezárnak, és az egész gazdaság összeomolhat” – jelentette ki Eduard Heger. A Financial Times szerint

uniós kormányfő ennyire élesen még nem fogalmazott a globális energiaválság hatásairól.

A szlovák törvényhozás kedden gyorsított eljárásban elfogadta az energetikai törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy veszélyhelyzetben az állam saját kézbe vegye az ország villamosenergia- és földgázkészletét. Pontosabban meghatározhassa, hogy az előállító vagy tulajdonos cég kinek adhatja el és mennyiért. Megtilthatnák a villamos energia kivitelét is.

Az ország domináns áramtermelője, a Szlovák Villamos Művek vezetése szerint csődbe mehetnek, ha a kormány nem változtat az elképzelésein. A vállalat attól tart, hogy a törvény túlzó alkalmazása esetén nem tudna eleget tenni már meglévő szerződéseinek, ami több milliárd eurós veszteséget okozhatna neki.

A villamos művek szerint

a jogszabály veszélyezteti a mohi atomerőmű negyedik blokkjának befejezését is.

A bizonytalan jogi környezet miatt a bankok nem szeretnék kölcsönadni a vállalatnak a már megállapított 400 millió eurót. Branislav Strýček vezérigazgató szerint a törvény elfogadása problémát jelent bármilyen infrastrukturális projekt finanszírozására az energiaágazatban.

A pozsonyi Új Szó napilap azt írta, hogy a Szlovákiában előállított villamos energia több mint 64 százaléka a Szlovák Villamos Művektől származik, miközben a cég az ország áramellátásának a 60 százalékát biztosítja, vagyis az áram és a gáz államosításának következményei katasztrofálisak lennének Szlovákia számára. „Ha az állam nem ad 400 millió eurós kölcsönt, vagy ha az eredetileg megállapított 6,15 terawattóránál több áramra teszi rá a kezét, akkor nagy az esélye annak, hogy csődöt jelentünk” – jegyezte meg a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója.

A szlovák gazdasági minisztérium szerint a törvény valójában csak veszélyhelyzetre szolgál, és a kormánynak meg kell tennie mindent, hogy ezt a veszélyhelyzetet elkerülje. A tárcavezető közös uniós fellépésben bízik.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018