eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Overflowing bins as Glasgows waste workers have started clearing mountains of rubbish as they return to work following several days of industrial action. The citys waste workers walked out as part of a pay protest against local government. Picture date: Thursday September 1, 2022. The Scottish First Minister Nicola Sturgeon will meet union leaders on Thursday in an attempt to resolve the dispute. (Photo by Andrew Milligan/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

Sztrájkot kap ajándékba az új brit miniszterelnök

Úgy léphet hivatalába az új brit miniszterelnök, hogy az egyik minisztérium személyzete sztrájkol. De ez csak egyike annak a temérdek munkabeszüntetésnek, amivel szembesülhet. A posztra fő esélyes Liz Truss azt ígérte, hogy „kemény” intézkedéseket hoz a szakszervezetek ellen.

A brit sajtó nem túlzottan foglalkozik ugyan vele, talán mert nem tűnnek olyan fontosnak a tiltakozó recepciósok, takarítók, biztonsági őrök és mások, de a Vállalkozási, Energia- és Iparstratégiai Minisztériumban induló sztrájk „a jövő szele” lehet.

A Boris Johnson helyébe lépő új brit kormányfőt – akinek személyét hétfőn jelentik be – a Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezete, a PCS köszönti ezzel az „ajándékkal” keddi, első munkanapján. Az érintett dolgozók egy alvállalkozó alkalmazottai, akik szerint „elfogadhatatlan egészségügyi kockázatnak” tette ki őket a biztonsági és egészségügyi szabályokat figyelmen kívül hagyó munkaadójuk.

A PCS szakszervezet szerint a közhivatalnoki szférában dolgozó tagjai „egyre dühösebbek és kétségbeesettek, amiért a kormány nem tesz semmit a megélhetési válság ellen”. Ezt a kifejezést használják a britek néhány hónapja az elszabadult infláció, különösen a brutálisan megugró energiaszámlák okozta helyzetre.

A sztrájkokat figyelők már-már egy jobb étterem menüjét idéző listából válogathatnak.

Szerdán több brit bulvár- és regionális lap újságírói nem dolgoztak, mert a fő szakszervezetük nemet mondott a mindössze 3 százalékos béremelési javaslatukra.

Sztrájkoltak a postások is, akik szeptember 8-án és 9-én is leteszik a munkát. Ők minimum a 9,4 százalékos inflációt kompenzáló béremelést akarnak, de a Királyi Posta csak 5,5 százalékot ajánlott számukra.

Csütörtökön a UNISON szakszervezethez tartozó egyetemi dolgozók – takarítók, adminisztrátorok, éttermi alkalmazottak, biztonsági őrök – szavaztak meg sztrájkot (valamikor az év végére), mert mindössze 3 százalékos béremelést ajánlottak nekik.

A héten ért véget az edinburgh-i kukások tizenkét napos munkabeszüntetése. Korábban a nyáron sokszor leálló közlekedési dolgozók nem jeleztek szeptemberre sztrájkot, de szerdán kiderült, hogy szeptember 15-én ismét hatalmas vasutassztrájk lesz, amiben tizenkét vállalat dolgozói vesznek részt. Mindennek nyomán több InterCity vonat leáll és valószínűleg az év legnagyobb fennakadásokat okozó munkabeszüntetése lesz.

Liz Truss külügyminiszter, aki a fő esélyes a konzervatív pártvezéri, és így a miniszterelnöki posztra,

„kemény és határozott fellépést” ígért, hogy a „militáns” szakszervezetek ne tudják megbénítani a brit gazdaságot.

Truss kampányígérete az volt, hogy megválasztása esetén 30 napon belül törvényjavaslatot nyújt be, amely a „létfontosságú nemzeti infrastruktúrában” garantálná a minimum szolgáltatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×