eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
female lab technician doing research with a microscope in the lab. coronavirus
Nyitókép: appledesign/Getty Images

Ellenmondásos hírek a szlovákiai Sajó-szennyezés felszámolásáról

Több mint 11 ezer aláírás gyűlt össze Szlovákiában a Sajó megmentéséért indított petíció során, melyeket az ügyet felkaroló Szövetség párt kedden leadott a szlovák környezetvédelmi minisztérium iktatójában. A párt szerint az elmúlt napokban félrevezető információk jelentek meg a katasztrófaelhárítási munkálatokról, a folyóba pedig még mindig ömlik a szennyező bányavíz.

A végéhez közelednek a katasztrófaelhárítási munkák az alsósajói bányában, állította hétfőn a Rozsnyói Járási Hivatal elöljárója, Jaroslav Šíp, aki szerint a szakemberek már a szükséges beavatkozások 80 százalékát elvégezték, a bányából kifolyó víz pedig már nem annyira szennyezett, hidegebb, és láthatóan kevésbé van elszíneződve.

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, szulfát- és arzéntartalma.

A folyószennyezés ügyét egyedüli politikai pártként a Szövetség karolta fel, melynek vezetői szerint az elmúlt napokban megjelent információk félrevezetőek, mert a mérgező anyagok továbbra is a folyóba ömlenek, a Sajó helyzete pedig azt mutatja, hogy a szlovák kormány nem foglalkozik kellően a régiók problémáival. „A Sajó talán egy árnyalatnyival barnább színű lett a vörös helyett, de a szennyezés továbbra is folyamatos” – tájékoztatott Orosz Örs, a Szövetség Összefogás platformjának vezetője.

A Szövetség képviselői kedden a pozsonyi környezetvédelmi minisztérium előtt tartottak sajtótájékoztatót, és a petíciós ívek átadásával tettek újabb próbálkozást arra, hogy jobb belátásra bírják a Ján Budaj vezette tárcát a hónapok óta szennyeződő Sajó ügyében. „Sajnos az illetékesek nem foglalkoznak ezzel. Úgy tűnik, hogy

a környezetvédelmi miniszter inkább medvevédelmi miniszter, mint a környezet védelméért felelős miniszter.

A medvékkel ugyanis sokkal többet foglalkozik, mint azokkal a problémákkal, melyek konkrétan a régiónkat érintik. Ez konkrétan a Sajó ügye” – fogalmazta meg bírálatát Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

A Szövetség Országos Tanácsának elnöke, Sólymos László korábbi környezetvédelmi miniszter arról beszélt, az illetékes állami szervek, így a környezetvédelmi és a gazdasági tárca egymásra mutogatott a katasztrófa elhárítását illetően. Felhívta a figyelmet arra a normális esetben elképzelhetetlen jelenségre, hogy a napi félmillió szennyezett víznek a folyóba ömlése immár negyedik hónapja tart. „A környezetvédelmi miniszter alibizmusa miatt a Sajó élővilága kipusztult” – jegyezte meg Sólymos László.

A Szövetség politikusai már hónapokkal korábban is figyelmeztettek az ökológiai katasztrófára. Orosz Örs volt az első politikus, aki már március legelején felhívta a problémára a figyelmet. Pár héttel ezelőtt pedig figyelemfelkeltő szándékkal ezer liter szennyezett folyóvizet öntött szét a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt. A Szövetség politikusai úgy tájékoztattak, hogy Nagy István magyar agrárminiszter már felvette a kapcsolatot a szlovák környezetvédelmi miniszterrel, és videokonferencia keretében tárgyaltak a Sajó ügyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×