eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Person taking aim with rifle, shallow depth of field, slight grain due to low light.
Nyitókép: Eddisonphotos/Getty Images

Harcedzett SAS-exkommandósok és lelkes amatőrök az ukránok oldalán

Az ukrajnai pusztítás miatt, és Volodimir Zelenszkij felívására már harcolnak külföldiek Ukrajna oldalán, és volt brit kommandósok is jelezték, hogy csatlakoznának önkéntesként. Londonban egy angliai magyar is feltűnt a jelentkezők közt. Boris Johnson kormányfő szerint azonban törvényt sérthetnek.

Megmozdultak a britek átlagpolgárok is, hogy Ukrajna védelmében harcba induljanak az orosz hadsereggel. A brit történelmi emlékezetben még mindig él a nyugati török koalíció és a cári Oroszország 19. századi krími háborúja.

Most pedig az ukrán városok elleni rakétatámadások, a bűzlő óvóhelyekre kényszerült civilek és a túlerővel szemben kitartó ukrán katonák és önkéntesek példája tüzeli a lelkesedést. És ott van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívása is, aki külföldiekből álló ukrán idegenlégiót állít fel, a spanyol polgárháborús Komintern-önkéntesek mintájára.

Ráadásul Liz Truss brit külügyminiszter azt mondta: „teljességgel támogatja” azokat a honfitársait, akik az ukrán fegyveres erők mellett akarnak harcolni.

A jelentkezők közt vannak katonai múlttal nem rendelkező bankárok és fitnessterem-tulajdonosok. Brian, egy 60 éves tartalékos úgy fogalmazott: akár holnap repülőre ül. A korosodó tartalékos mellett egy 28 éves, Ákos nevű magyar fiatalember is feltűnt. Ő arról beszélt, hogy még nem tudja, hogy mondja el döntését a családnak.

„Magyar vagyok, Ukrajna a szomszédunk. Ezt nem tudom tétlenül nézni.

Most arra van szükségük, hogy emberek menjenek oda harcolni. Kis tapasztalatom van, tudok fegyvert használni... Lehet, hogy meghalok, megrokkanok, de valakinek oda kell mennie” – idézte szavait a Daily Mail. „Utálom Putyint” – magyarázta egy iráni, aki mellett lengyelek és ukrán rokonokkal rendelkező britek is jelentkeztek.

A lelkes civilek mellett azonban a komolyabb brit hozzájárulást az a 150 afganisztáni brit veterán adhatja, aki már elindult Ukrajnába.

Ők a legendás SAS-kommandó egykori tagjai, bár már 40 és 60 év közöttiek.

Fő ütőerejüket a képzett mesterlövészek, lég- és tankelhárítók adják, akik jól tudják kezelni a Stinger és Javelin vállról indítható rakétákat. A brit sajtó szerint nem a brit kormány, hanem egy még „nem megnevezett európai állam” finanszírozza küldetésüket egy magán katonai cégen keresztül. A mesterlövészek feladata lesz például az orosz légierő földi célravezetőinek megölése. Mivel a brit veteránok már nincsenek aktív szolgálatban, úgy érzik, nincs jogi akadálya ukrajnai küldetésüknek.

Ezzel azonban lehet, hogy törvényt sértenének: erre figyelmeztettek jogászok és Boris Jonhson miniszterelnök is. A brit önkénteseket például elméletileg a terrorellenes törvények miatt bíróság elé lehetett állítani, ha a kurdok oldalán harcoltak Szíriában az Iszlám Állam ellen.

Egy dolog a törvény és másik dolog, hogy alkalmazzák-e, és kérdés, hogy érdekli-e a brit önkénteseket, amikor azt látják a pusztítást, amit az ukrán városokba csapódó rakéták okoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×