eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel harckocsikról és katonai járművekről egy gyakorlótéren az oroszországi Voronyezs közelében lévő Pogonovóban 2022. január 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Kijev hűti nyugati szövetségeseit: „maradjanak racionálisak”

Az Ukrajna körül nem szűnő feszültség közepette 3000 amerikai katona európai vezénylését hagyta jóvá Joe Biden amerikai elnök. Közben egy spanyol lap megszerezte a Moszkvának küldött amerikai–NATO-válasz szövegét, ami szerepet játszhat a válság alakulásában.

A Nyugat továbbra sem veszi figyelembe Oroszország alapvető biztonsági igényeit, és háborút akar kiprovokálni – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Boris Johnson brit miniszterelnöknek, aki arra figyelmeztette: „tragikusan elszámolja magát Moszkva, ha megtámadja Ukrajnát”. Orosz politikusok közben „zavarodottnak, nevetségesnek és haszontalannak” nevezték a brit diplomáciát.

Arra azonban bizonyosan odafigyelnek, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta 3000 amerikai katona telepítését. Ezek közül 2000 Lengyelországba és Németországba, ezer pedig Romániába megy, és a washingtoni bejelentés szerint ideiglenesen állomásozik majd ott. Moszkvában, ahol folyamatosan azt ismétlik, hogy nem akarják megtámadni a szomszédot, Alekszander Grusko külügyminiszterhelyettes „pusztítónak” nevezte a lépést.

Közben Ukrajna nem ért teljesen egyet helyzetértékelésében legszorosabb nyugati szövetségeseivel, akik fegyvereket szállítanak neki, és más módon is védelmet kínálnak az állítólagos orosz fenyegetéssel szemben. Kijevben ugyanis Volodimir Zelenszkij elnök, és más illetékesek azt ismétlik, hogy ők jóval kevésbé tartanak attól, hogy a határon felsorakoztatott orosz erők valóban megtámadnák az országukat, mint például Washingtonban. Dmitro Kuleba külügyminiszter azt mondta,

Kijev nem hisz az azonnali, totális invázió kockázatában, és arra kérte a nyugati szövetségeseket: „maradjanak racionálisak”.

Zelenszkij ugyanakkor erős rosszallását fejezte ki, amiért a nyugatiak a diplomáciai személyzet kivonása és állampolgáraik hazatanácsolása mellett döntöttek, mert ez szerinte elijeszti a befektetőket.

Washingtonban az elnök szóvivő a fentiek nyomán az utóbbi időben elhagyja a „küszöbönálló” vagy „azonnali” szavakat, amikor a lehetséges orosz invázióról beszél.

Kiszivárgott válasz

A háborús feszültség közepette az El País című spanyol lapnak kiszivárogtatták az oroszok által követelt írásos biztonsági garanciák ügyében küldött amerikai- és NATO-választ. Eszerint Washington és Brüsszel visszautasítja, hogy írásos egyezményt kössön Moszkvával az európai biztonságról, és nem hajlandó kizárni Ukrajna potenciális NATO-tagságát. Viszont leszerelési és egyéb bizalomépítő megállapodásokat javasol Oroszországnak; ezért cserébe azt akarják elérni, hogy vonják vissza a több, mint 100 ezres létszámú orosz erőket az ukrán határ közeléből.

További amerikai javaslatok felvetik a rakéta ütőerők, a nem stratégiai fegyverzetek és a nem hadrendbe állított nukleáris robbanófejek kérdésében lehetséges megállapodást. Emellett azt is felveti, hogy Moszkva meggyőződhet, hogy a NATO nem telepít Tomahawk-cirkálórakétákat romániai és bulgáriai bázisaira. Cserébe viszont az amerikaiak akarnak két, véletlenszerűen kiválasztott orosz támaszponton ellenőrizni.

Az egyfelől feszült, másfelől változatlan helyzetben a legújabb diplomáciai manőver Recep Tayyip Erdogan török elnöké, aki Kijevbe utazott, ahol úgy fogalmazott: „meg akar állítani bármely orosz–ukrán konfrontációt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×