eur:
393.1
usd:
367
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Pozsony, 2012. április 4. Leteszik esküjüket az új összetételű szlovák törvényhozás leendő képviselői a parlament alakuló ülésén Pozsonyban. Szlovákiában március 10-én tartottak előre hozott parlamenti választásokat, amelyen elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt. A Smer 83 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben. (MTI/TASR/Pavel Neubauer)   *** Local Caption ***
Nyitókép: MTI/TASR/Pavel Neubauer

Csökkentenék a parlamenti küszöböt a nemzetiségeket képviselő pártok számára Szlovákiában

Értékelték a 2021-es szlovákiai népszámlálás nemzetiségre vonatkozó adatait a felvidéki politikusok. Az statisztikai hivatal közlése alapján Szlovákiában ma több mint 450 ezren vallják magukat magyarnak vagy részben magyarnak.

A 2021-es népszámlálás ismételten igazolta, hogy Szlovákia többnemzetiségű ország, ahol a többségi szlovák lakosság a nemzeti kisebbségek tagjaival él együtt – jelentette ki Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős szlovákiai kormánybiztos a 2021-es szlovákiai népszámlálás nemzetiségre vonatkozó adataira reagálva. A Szövetség azt mondja, a kettős nemzetiség, illetve a multietnicitás valós jelenség Szlovákiában, a kormánynak ennek megfelelő lépéseket kell tennie.

A 2021-es népszámlálás eredményeit csütörtökön ismertette a Szlovák Statisztikai Hivatal, erről az Infostart is beszámolt. Az eredmények alapján Szlovákiában ma 422 065-en vallják magukat magyarnak, további 34 089-en pedig második lehetőségként jelölték be a magyar nemzetiséget, mivel most először erre is lehetőség nyílt.

Gyimesi György, a kormánypárti OĽaNO parlamenti képviselője szerint a népszámlálás eredményei azt bizonyítják, hogy csak egy nemzeti identitás létezik. A politikus már a népszámlálás előtt is kifogásolta, hogy az íveken két nemzetiség is bejelölhető. Úgy véli, a kettős identitás a magyarok számára idegen fogalom, és elutasítják azt. Egyben rámutatott, hogy csökkent a magukat magyar nemzetiségűnek valló lakosok száma. Tíz évvel ezelőtt még a szlovákiai lakosság 8,5 százaléka, 458 467 lakos vallotta magát magyarnak. Gyimesi azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi népszámláláson az összlakosság 84 százaléka vallotta magát szlováknak, kijelentette: a Szlovák Köztársaság nem csak a szlovákok nemzetállama. Hozzátette,

a koalíción belül már tárgyalnak arról, hogy a nemzetiségeket képviselő pártok esetében 3 százalékra csökkentik a parlamentbe jutási küszöböt.

A szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletét ellátó Szövetség szerint az adatok bizonyítják, hogy a szlovákiai magyar közösség továbbra is életképes. „A magyar közösség Szlovákiában továbbra is életképes és életerős. Büszke vagyok rá, hogy ennek a közösségnek lehetek a tagja. Vannak viszont rossz hírek is. Például, hogy tovább csökkentünk. Tény és való, hogy nem olyan nagy méretű a csökkenés, mint az elmúlt időszakokban, viszont ki kell, hogy jelentsük, hogy tovább csökkentünk” – fogalmazott Forró Krisztián, a Szövetség elnöke. Az eredmények összehasonlítását a Szövetség szerint megnehezítheti, hogy a népszámlálás során az emberek két nemzetiséget is megjelölhettek. „Éppen ezért minden lehetőséget és minden alkalmat megragadunk, hogy hangsúlyozzuk és felhívjuk a kormány figyelmét arra, mennyire fontos, hogy ezt a két adatot kumuláltan vegyék figyelembe.

Ezektől a számoktól függ, hogy a közösségünk milyen jogi és kulturális lehetőségekkel tud élni”

– jegyezte meg Forró.

Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos úgy véli, a népszámlálás ismételten igazolta, hogy Szlovákia többnemzetiségű ország, ahol a többségi szlovák lakosság a nemzeti kisebbségek tagjaival él együtt. Fontosnak tartja, hogy a nemzeti kisebbségek képesek legyenek megfogalmazni jogos igényeiket identitásuk fejlesztése és az asszimilációs tendenciák ellensúlyozása érdekében. „Az állami és helyi hatóságok hatékony részvétele nélkül azonban nem érhető el a kívánt eredmény” – olvasható a kormánybiztos állásfoglalásában. Bukovszky hozzátette: hivatala továbbra is aktívan elő fogja segíteni e célok elérését.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×