INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

petr fiala

csehország

kormány

andrej babis

Petr Fiala cseh miniszterelnök beszél a parlament ülésén, mielőtt bizalmi szavazást tartanak az új, koalíciós kormány programjáról Prágában 2022. január 12-én.

Történelmi hosszúságú ülésen szavazott bizalmat az új kormánynak a cseh képviselőház

Andrej Babiš exkormányfő majdnem másfél órás beszédben reagált utódja, Petr Fiala alig félórás felszólalására.

A cseh képviselőház közel 24 órás tárgyalást követően csütörtök este bizalmat szavazott Petr Fiala kormányának. Az eredmény előre borítékolható volt, miután a koalíciós képviselők kényelmes többséget szereztek az alsóházban az októberi választásokon. A kormánypárti képviselők mindegyike megszavazta a programot.

Egy teljes napon és egy teljes éjjelen át folyt a vita, melynek végén Petr Fiala miniszterelnök kimondhatta, hogy „a képviselőház teljesítette a polgárok akaratát, és bizalmat szavazott a kormánynak”.

Az önálló Csehország három évtizedes történetében ez volt a leghosszabb olyan parlamenti ülés, amely a kormányprogrammal foglalkozott.

A rekord hosszúságúra – közel 24 órásra – nyúló képviselőházi diskurzus során a fő kérdés az volt, hogy milyen állapotban van jelenleg Csehország, és kinek milyen javaslata van a helyzet javítására. „A miniszterelnök úrral nem értünk egyet abban, milyen állapotban van az országunk. Én azt gondolom, hogy nagyon is jó állapotban” – mondta Andrej Babiš exkormányfő. Petr Fiala miniszterelnök ezt nem így látja. „Épp ellenkezőleg.

Akkora hiánnyal vesszük át az ország irányítását, amekkora Csehország történetében korábban még nem volt”

– jegyezte meg Fiala, a Polgári Demokrata Párt miniszterelnöke.

Babiš, aki majdnem másfél órás beszédben reagált Petr Fiala alig félórás felszólalására, az általa vezetett ANO mozgalom nevében kijelentette, hogy nem fog bizalmat szavazni a kormánynak, amely hazudik, s mert programjában teljesíthetetlen dolgokat ígér.

Az alsóház – ahogy az várható volt – végül mégis bizalmat szavazott a kormánynak. A 200 tagú képviselőházban a szavazáskor a jelenlévő 193 képviselő közül a kormányprogramot 106-an támogatták, 87-en pedig ellene szavaztak. Betegség miatt a kormányoldal és az ellenzék részéről is több képviselő hiányzott az ülésről. A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének a szavazatát kellett megkapnia.

  • Az ötpárti kormánykoalíciónak 108,
  • a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92

képviselője van az alsóházban. A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik.

Petr Fiala miniszterelnök a maratoni ülést bevezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy a koalíciós kormány programja realista, nem ígér teljesíthetetlen dolgokat, és célja, hogy Csehország a világ legfejlettebb országai közé kerüljön. Egy korábban tett kijelentésében úgy fogalmazott, fontosnak tartja ugyan a visegrádi államok együttműködését, de kiemelte, ez nem lehet az egyedüli együttműködési forma az Európai Unión belül.

Az új cseh kormányfő úgy véli, hogy a visegrádi négyek megtalálhatják azokat a közös érdekeket, amelyeket az Európai Unióban észszerűen lehet előmozdítani.

Petr Fiala polgári demokrata politikus ötpárti kormányát december 17-én nevezte ki Miloš Zeman köztársasági elnök. A cseh alkotmány szerint az új kabinetnek 30 napon belül kellett benyújtania a parlamentnek programját és bizalmat kérni maga iránt.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018