eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Zárva tartó elárusítóhelyek egy karácsonyi vásár területén Pozsonyban 2021. november 25-én. A szlovák kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt három hónapra szükséghelyzetet vezetett be, valamint két hétre kijárási tilalmat rendelt el. Az emberek csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, az alapvető fogyasztási cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre és iskolába, az oltóhelyre, illetve tesztelésre való el utazás céljából.
Nyitókép: Jakub Gavlak

Aranyvasárnap talán már nyitva lehetnek a szlovák boltok – de csak az oltottaknak?

Szlovákiában szerdán véget ér az eredetileg tíznaposra meghirdetett országos lezárás, mellyel azt akarta elérni a kormány, hogy csökkenjen a kórházakra nehezedő nyomás. A négypárti koalíció azonban még mindig nem egyezett meg abban, mi vár az emberekre karácsonyig. Az egészségügyi miniszter azt javasolja, amit a szakértői konzílium is: december 16-ig hosszabbítsák meg a lezárást. Azután minden üzlet kinyithatna, de csak azok mehetnének be, akik megkapták a védőoltást, vagy átestek a Covid-19 betegségen. Ha aranyvasárnap nyitva is lehetnek a szlovákiai üzletek, az biztos, hogy a határ menti magyar boltok már így is jól jártak a szlovák lezárással.

Mivel szerdán véget ér az eredetileg tíznaposra tervezett országos lezárás, a járványügyi mutató viszont ennek köszönhetően sem javult Szlovákiában, ezért az egészségügyi minisztérium terve alapján egy héttel meg kellene hosszabbítani a lockdownt, s csak december 16-a után lehetne fokozatosan feloldani a korlátozásokat, de csak az oltottak és a betegségen átesettek számára. Az üzletek – beleértve a bevásárló központok üzleteit – és a különböző szolgáltatások, mint például a fodrászatok újra nyithatnának, a hívők pedig létszámkorlátozással részt vehetnének szentmiséken, illetve istentiszteleten.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint a vázolt működési modell figyelembe veszi a szakértők ajánlásait is.

„Ha a járványhelyzet szempontjából az üzletek megnyitása viszonylag kockázatos is, úgy gondolom, ez a korrekt a részünkről. Tekintettel arra, hogy kielégítsük a társadalom igényeit, és, hogy az embereknek legyen lehetőségük egy hónapra előre tervezni” – indokolta tervét az egészségügyi miniszter.

A koalíciós tanács hétfőn késő estig tárgyalt a következő lépésekről, de nem jutott egyezségre. A kormánypártok vezetői kedden reggel is folytatták a tárgyalásokat, ám a reakciók egyelőre tömörek. „Meg kell egyeznünk a koalíción belül, és egységesen kell megoldást kínálnunk, hogy ne legyen megint az, hogy egyikünk ezt mondja, másikunk meg amazt” – mondta Michal Šipoš, a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO frakcióvezetője.

A másik kormánypárt, az SaS csak akkor ért egyet a lezárás meghosszabbításával, ha az kizárólag az oltatlanokra vonatkozik.

„Egyetértünk az oltatlanokra vonatkozó lezárás meghosszabbításával, mivel abban a pillanatban, ahogy elrendeltük ezt mindenki számára, teljesen elkezdett csökkenni az érdeklődés az oltás iránt, ami egy nagyon komoly probléma számunkra” – fogalmazott Jana Bittó Cigániková, a liberális kormánypárt képviselője.

Bármilyen döntést is hoz szerdán a Heger-kormány, az biztos, hogy

a határ menti magyar boltok jól járnak a szlovák lezárással.

Mivel Magyarországon nyitva tartanak az üzletek, fellendült a bevásárlóturizmus, hiszen a határok átlépésére vonatkozó minimális korlátozások miatt a szlovák lockdown szinte törvényszerűen Magyarország irányába terelte a vásárlókat. Mindehhez a forint gyenge árfolyama és az olcsóbb üzemanyagárak is nagyban hozzásegítettek. A határhoz közel lakó szlovákiai vásárlók zöme a karácsonyi ajándékokat így Magyarországon szerezte vagy szerzi be. Egy győri bevásárlóközpont parkolójában nagyjából minden ötödik autó szlovák rendszámú az ádventi időszakban. A legnagyobb kereslet szokás szerint a ruházati cikkek, az illatszerek, a szépségápolási- és műszaki termékek, valamint a könyvek iránt mutatkozik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×