INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

svédország

magdalena andersson

koalíció

kisebbségi kormány

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke sajtótájékoztatót tart a költségvetésről szóló szavazás után Stockholmban 2021. november 24-én. Andersson, Svédország első női miniszterelnöke megválasztása után néhány órával lemondott, miután a Zöld Párt kilépett a kormánykoalícióból az ellenzék által benyújtott, alternatív költségvetési tervezet elfogadása miatt.

Kisebbségi kormány élén térhet vissza az órák után lemondó svéd miniszterelnök

Egy napot élt meg az új svéd kormány, mert a miniszterelnök lemondott a koalíció gyors összeomlása miatt. Pedig az új kabinet történelminek ígérkezett, Magdalena Andersson lett volna az ország első női miniszterelnöke.

Épp hogy megszáradt a tinta az egyenjogúsági politikájáról híres skandináv állam első női miniszterelnökének kinevezésén, máris mennie kellett. A szociáldemokrata Madgalena Andersson azután állt fel, hogy koalíciós partnere, a Zöld Párt felmondta a kormányszövetséget, a parlament pedig nem fogadta el a költségvetést.

A törvényhozás ehelyett a jobboldali ellenzék – benne a bevándorló-ellenes szélsőjobb – által benyújtott költségvetést fogadta el.

„Szóltam a házelnöknek, hogy le szeretnék mondani”

– ismertette ezek után hozott döntését a médiával Andersson.

A miniszterelnök lába alól a koalíciós partner zöldek húzták a szőnyeget, amikor közölték: nem hajlandók elfogadni egy olyan költségvetést, amelyet „első ízben a szélsőjobb fogalmazott meg”.

A svéd parlamenti politika sajátosságai miatt Andersson egy kisebbségi kormány élén még visszatérhet, és közölte is, hogy ez a reménye.

Előtte azonban távoznia kellett, mert szavai szerint „az az alkotmányos gyakorlat, hogy a koalíciós kormánynak le kell mondania, ha kilép az egyik partner... nem akarok olyan kormány élén állni, amelynek megkérdőjelezhető a legitimációja”.

A labda most ismét a parlamenti elnök térfelén pattog,

aki újra konzultációkat kezd a parlamenti pártokkal a kormányalakításról.

Mint a BBC megjegyezte, a svéd nők 100 éve kaptak szavazati jogot, és az 54 éves Andersson személyében most lett volna először női miniszterelnöke Svédországnak. Ezzel a svédek beérték volna az őket ebben a tekintetben 18 évvel megelőző finneket és 10 évvel megelőző dánokat.

Andersson már így is kisebbségi kormánnyal állt fel – kérészéletű kétpárti koalícióját kívülről a Baloldali Párt támogatta cserébe a magasabb nyugdíjakról szóló ígéretért. A személyéről szóló parlamenti voks korántsem volt meggyőző: a 349 képviselőből 174-en szavaztak ellene, 57-en tartózkodtak és 117-en támogatták. Ez azt jelenti, hogy a korábbi veterán pénzügyminiszter egyszavazatos győzelemmel indulhatott volna neki új megbizatásának.

A BBC elemzése szerint ha újra ő lesz esélyes a miniszterelnökségre, akkor ismét megszavazhatják, mert a zöldek jelezték, hogy – bár immár nem lépnek vele koalícióra – támogatni fogják.

Újabb kisebbségi kormánya azonban még gyengébb lenne, mint a mostani, és valószínűleg tartania kellene magát a politikai spektrum másik oldalán ülő ellenfelei által elfogadott költségvetéshez. Ami mindebből kiderült, az az, hogy jelenleg mennyire polarizált a svéd politika – jegyzi meg az elemzés.

Nyitókép: MTI/AP/TT Hírügynökség/Pontus Lundahl

Kapcsolódó hang

Kisebbségi kormány élén térhet vissza az órák után lemondó svéd miniszterelnök
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018