eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
OSTRAVA, CZECH REPUBLIC - APRIL 11: A parent helps to a girl perform antigen test as first to fifth grades return to elementary schools across the country in Ostrava, Czech Republic on April 11, 2021. The Czech government closed all schools due to the COVID-19 pandemic since 01 March 2021. Pupils must be tested by antigen tests for COVID-19 two times a week. (Photo by Lukas Kabon/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Lukas Kabon/Anadolu Agency/Getty Images

Újabb tesztelés vár a cseh diákokra

Az általános iskolás tanulók tesztelésének újabb körére készülnek Csehországban. Az egészségügyi tárca szerint erre azért van szükség, hogy felmérjék, milyen a helyzet az iskolákban akkor, amikor ismét egyre több a koronavírus-fertőzött az országban. Az állam már mintegy 700 ezer tanuló számára megrendelte a teszteket.

Az új tanév elején a cseh általános iskolás tanulókat és a középiskolás diákokat az iskola összes dolgozójával együtt kötelezően három koronavírus tesztnek vetették alá. A teszteket szeptember 1-jén, 6-án és 9-én végezték. Ez alól kivételt képeztek a beoltottak, valamint azok, akik igazolni tudták, hogy az elmúlt 180 napban átestek a Covid-19 betegségen.

Ez a három napból álló tesztkör jó eredménnyel zárult, nem volt szükség országos iskolabezárásra, de azért így is akadt olyan iskola, melyben szüneteltetni kellett a jelenléti oktatást a megbetegedett tanulók magas száma miatt. Ezek egyike Prágában található. A chmelnicei általános iskola igazgatója, Václav Havelka, a cseh köztévének elmondta, hogy vélhetően a fertőzést magukban hordozó, de tüneteket még nem produkáló, más évfolyamba járó testvérpárok terjeszthették el az iskolában a vírust.

Az egészségügyi tárca ezért is tervezte be az újabb tesztelést a diákok körében.

„Azt tervezzük, hogy az újabb tesztkört októberben vagy novemberben ejtjük meg, de egyelőre még nem határoztuk meg ennek konkrét időpontját” – mondta Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter.

A tárca már leadta a rendelést mintegy 700 ezer tesztre, s mellé a Pfizer cég védőoltásából is rendelt, mellyel az 5 és 11 év közti gyerekeket szeretné beoltani. A Cseh Vakcinológiai Társaság biztonságosnak minősítette az oltást e korosztály számára. Csehország azonban Szlovákiával ellentétben megvárja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, s csak ezt követően kezdi el a gyerekeknek beadni a vakcinát. Becslések szerint erre még ebben az évben sor kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×