eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Határok – Összefogott Ausztria, Szlovákia és Csehország

Biztos, hogy nem lesz már olyan határzár a cseh, szlovák és osztrák határon, mint 2020 márciusában volt – egyebek mellett erről egyezett meg a három ország kormányfője kedden, a Csehországban tartott Slavkovi Hármak találkozóján. A Szlovákia, Csehország és Ausztria alkotta slavkovi csoport 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy elmélyítse a három szomszédos ország közti regionális együttműködést.

Csehországban, a festői szépségű lednicei kastélyban találkozott egymással kedden Andrej Babiš cseh kormányfő, Eduard Heger szlovák miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy

  • a koronavírus-járvány aktuális helyzetéről,
  • a három országban működő oltási rendszerről, valamint
  • az Európai Unió gazdasági újraindításáról tárgyaljanak, de
  • az Afganisztánban kialakult politikai helyzet is a megbeszélések tárgyát képezte.

Az osztrák kancellár szerint meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, amely ellen "csupán a vakcinákkal lehet védekezni".

Sebastian Kurz határozottan elutasította a határok újbóli lezárását, mert az szerinte jelentős gazdasági károkkal járna. Azt mondta, ha valaki úgy gondolja, az oltáson kívül az iskolák bezárása vagy a határzár a megfelelő megoldás a vírus visszaszorítására, az téved, mert ezeket az intézkedéseket egy vagy három éven belül újból meg kellene ismételni.

A házigazda cseh kormányfő szinte megismételte a kancellár szavait. Andrej Babiš úgy fogalmazott, megállapodtak abban, hogy a Covid ellen egyetlen hatásos fegyverünk maradt, az oltás.

„Ezért folyamatosan arra kérjük az országaink lakosait, hogy engedjék beoltani magukat” – tette hozzá Babiš. A csehek miniszterelnöke azt is megerősítette, hogy már

semmiféle lezárás nem fenyegeti az országot.

A szlovák kormányfő hasonlóan nyilatkozott. Eduard Heger közölte, hogy nem számolnak már a határok lezárásával annak ellenére sem, hogy Szlovákiában a legalacsonyabb a beoltottak aránya a Slavkovi Hármak közül. Azt mindhárom kormányfő kihangsúlyozta, hogy a pandémia alatt olyan jelentős volt a gazdasági visszaesés, hogy nem engedhetik meg maguknak a határok újbóli lezárását.

Eduard Heger azt is közölte, Szlovákia is ugyanazt az utat választja, mint Csehország és Ausztria. Ezek az országok lehetővé teszik a harmadik dózis beadását.

„Az egészségügyi miniszter a következő napokban fog tájékoztatni az oltás pontos körülményeiről. Tehát igen, Szlovákia polgárai számára is elérhető lesz a harmadik adag” – erősítette meg Heger. A szlovák egészségügyi miniszter a kormányfői találkozót megelőzően arról tájékoztatott, hogy a tárca hamarosan lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét a lakosság veszélyeztetett csoportjai számára, az idősotthonokat is beleértve. Sebastian Kurz és Andrej Babiš egyetértett abban, hogy

a harmadik dózis beadásának kérdésében nem szükséges megvárni az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását,

mivel megvannak a saját kutatásaik.

A felek az Afganisztánban kialakult politikai helyzetről is egyeztettek. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a problémát az ázsiai országon belül kell megoldani.

„Kötelességünk segíteni és támogatást nyújtani az embereknek, Ausztria erre a célra elkülönített egy pénzcsomagot, de nem szeretnénk, ha megismétlődne ugyanaz, ami 2015-ben történt. Nem engedhetjük meg, hogy ugyanaz a helyzet álljon elő” – utalt Sebastian Kurz a hat évvel ezelőtti menekültáradatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×