eur:
394.86
usd:
364.07
bux:
65532.7
2024. március 19. kedd Bánk, József
Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök bebörtönzése miatt elégedetlen tüntetők vonulnak Johannesburgban 2021. július 11-én. A 79 éves Zuma július 8-án feladta magát a rendőrségnek, így megmenekült a letartóztatásától. Zumát korábban 15 hónap börtönbüntetésre ítélte az alkotmánybíróság, mert nem engedelmeskedett egy bírósági idézésnek. A 2009-18-as hivatali ideje alatt elkövetett korrupciós vádak miatt kellett volna egy vizsgálóbizottság előtt megjelennie. Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelőzze leváltását.
Nyitókép: MTI/EPA/Kim Ludbrook

Huszonötezer katona próbál rendet tenni a dél-afrikai őrületben

Több ezer katonát küldenek az utcákra Dél-Afrikában, ahol a napok óta tartó zavargásokban és fosztogatások során több, mint 70 ember meghalt. A rendbontások a korrupciós ügyek nyomán elítélt volt elnök, Jacob Zuma bebörtönzése volt.

A forrongó Dél-Afrikában már élelmiszer- és üzemanyag-hiánytól tartanak, miközben az utcákon megjelentek a fosztogatóktól védő, esetenként önbíráskodó önvédelmi csoportok. A lőfegyverekkel, lapátokkal és machetékkel felfegyverkezett lakosok megpróbálják megvédeni a szupermarketeket, ahol azonban már fogytán van az áru.

Johannesburg közelében szerdán botokkal és pisztolyokkal felfegyverkezett taxisok vertek meg feltételezett fosztogatókat. A randalírozók és bűnözők országszerte kétszáz plázát fosztottak ki, de nyomukban megjelentek az elszegényedett lakosok is. Az elharapózott erőszak egyik legsokkolóbb jelenete az volt, amikor Durban városában

egy anya kidobta egy fosztogatók által felgyújtott épületből a 2 éves lányát, szerencsére az utcán állók elkapták.

A kontinens vezető gazdaságának számító Dél-Afrikában csütörtökre már

72-nél járt a halálos áldozatok száma,

több mint 1700 embert letartóztattak és több száz üzletet és vállalkozást kifosztottak. A kormány csütörtökön döntött úgy, hogy 25 ezer katonát küld a két különösen érintett tartományba, a Johannesburgot magában foglaló Gauteng be és Jacob Zuma exelnök szűkebb pátriájában, KwaZulu-Natal, ahol Durban található.

Maga Jacob Zuma a múlt héten adta fel magát, hogy megkezdje a bíróság megsértése miatt rá kiszabott 15 hónapos börtönbüntetést, amit azért kapott, mert nem volt hajlandó együttműködni az őt rendszerszintű korrupcióval vádoló független bírói vizsgálattal. Az ügyet a dél-afrikai jogállamiság tesztjének tartották, és Zuma sokáig figyelmen kívül hagyta a bírákat, hívei pedig erőszakkal fenyegettek.

Most, hogy börtönbe vonult, amit a jogrend győzelmének tartanak, ki is robbant az erőszak.

A bírálók szerint a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus a legendás néhai Nelson Mandela pártja évek óta a frakcióharccal van elfoglalva, nem tud lökést adni a gazdaságnak és nem tud kiutat mutatni a társadalmi egyenlőtlenségekből. Már a Covid-19 előtt közel 30 százalékos volt a dél-afrikai munkanélküliség, de áprilisban a kormány még a külföldi szemmel nézve szánalmas 24 amerikai dollárnak megfelelő munkanélküli segélyt is leállította.

A News24 dél-afrikai portál közben három magas rangú forrásra hivatkozva azt írta, hogy a hatóságok az SSA állambiztonsági ügynökség egyik kommandós egységének volt vezetőjét, az egykori tokiói nagykövetet, Thulani Dlomo vádolják az erőszakos tiltakozások megszervezésével. A bírálók szerint Cyril Ramaphosa, a mostani elnök lassan lépett fel, de ennek az is az oka, hogy Zuma saját lojalistáival töltötte fel a rendőrséget és a hírszerzést, és az intézményeket politikai ellenfelei ellen használta fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×