eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
 London, 2021. július 11. Angol szurkolók tartanak a londoni Wembley stadionba a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének Olaszország-Anglia mérkőzése előtt 2021. július 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Zac Goodwin

Nemcsak az Eb-döntőt, hanem a vb-pályázatot is elbukhatták az angolok

A londoni Eb-döntőt megelőző és követő rendbontás nyomán komoly félelmek merültek fel, hogy zátonyra futott Nagy-Britannia és Írország közös pályázata, a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezéséről.

Boris Johnson kormánya a növekvő koronavírus-fertőzések ellenére az ellentmondásos karanténfeloldásra készül, de most másik gonddal is foglalkoznia kell. A hét végi angol–olasz Európa-bajnoki futballdöntőt övező randalírozás és rasszista megnyilvánulások veszélybe sodorták a brit-ír projektet, hogy 2030-ban a két ország közösen rendezze meg a világbajnokságot.

A brit kormány jelenleg kérdőre vonja az Eb-döntő biztosításáért felelős illetékeseket – írta a Telegraph. Hasonló lépésre készül a parlament is a válogatott meccsen történt, évek óta példátlan erőszak nyomán. Közben az angol labdarúgó-szövetséget (FA) jelentős bírsággal, a válogatottat pedig zárt meccsekkel fenyegeti az UEFA – amiatt, hogy jegy nélküli drukkerek törtek be Wembley stadionba, és randalíroztak a mérkőzés előtt.

Sőt, az FA vezetőinek még inkább fájhat fejük. Eddig úgy tűnt, hogy Nagy-Britannia és Írország már most megelőzte Spanyolországot és Portugáliát a 2030-as vb-rendezési jogért folyó versenyben, mivel a Johnson-kormány a népharagra gyorsan reagálva beállt azok mögé, akik megtorpedózták az európai Szuperliga ötletét.

Azt követően, hogy az angol vereség miatti gyász helyét átvette a huligánok miatti felháborodás, Johnson hétfőn továbbra is azt hangsúlyozta, hogy „egy törpe minoritás” tettei nem befolyásolják a brit-ír vb-pályázat sorsát. A pályázatért felelős illetékesek azonban igenis aggódnak. A szövetség egyik magas rangú tagja azt mondta a Telegraphnak:

„Nem segít, ami történt. Úgy nézett ki, hogy káosz volt a stadion körül”.

A Wembley biztosításával megbízottakat nem érte váratlanul a vasárnapi balhé – mert már az angol–dán elődöntőre is betörtek jegy nélküli drukkerek. Az angol FA-t pedig 25 ezer fontra büntette az UEFA, mert valaki lézerrel világított a 11-es kivédésére készülő dán kapus, Kasper Schmeichel arcába és más kihágásokért is.

Jim Boyce, a vb-rendezésért felelős FIFA volt északír alelnöke azt mondta, hogy ezekkel a jelenetekkel ismét „totálisan lejáratta magát az angol futball. Az angol válogatott büszkévé tette a nemzetet és a sikerre kiéhezett szurkolókat. De sajnos, a szalagcímek az idiótákról és részeg huligánokról szólnak. Nagyszerű lenne, ha ismét az Egyesült Királyságban rendeznék meg a vb-t, de a vasárnapi események nem javítják ennek az esélyeit” – mondta.

A 2018-as, sikertelen angol pályázat egyik felelőse szerint az új pályázat elbírálásánál mindenképp figyelembe veszik, hogy mi történt vasárnap a londoni utcákon és a Wembley körül. Közben a Telegraph által megkérdezett nézők magyarázatot adtak arra, miért tűntek el olyan gyorsan az angol drukkerek a vereség után a stadionból:

sokan veszélyben érezték magukat.

Michelle Owen tévékommentátor például elmondta: jegy nélküli, erőszakos drukkerek akartak bejutni a média ülőhelyeire, a parkolóból való távozáskor pedig emberek ütötték a kocsiját. „Általában, amikor Anglia veszít, összetörik a szívem, de most nem zavar az eredmény, borzalmasan szégyellem magam” – mondta a kommentátor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×