eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Angol szurkolók egy földből kitépett fával dobálóznak a londoni Trafalgar téren a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének Olaszország-Anglia mérkőzése előtt 2021. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Joshua Bratt

London a döntő után: rendbontás és rasszista abúzus a 11-esek miatt

A londoni rendőrség 49 embert tartóztatott le, miközben 19 tisztje sebesült meg az angol vereséggel zárult Eb-döntő utáni rendbontások során. Közben Johnson miniszterelnök is védelmébe vette a rasszista zaklatásnak kitett, tizenegyest vétő játékosokat.

Angliára ismét lesújtott a tizenegyesátok: egy szenzációs nyitó gól után beengedett egyenlítő góllal, majd a büntetőkkel bukta el hazai pályán az ország az álomdöntőt. És, ahogy valamennyire lehetett számítani erre, a meccset követő reakciók sem voltak meglepők – a rendőrség több tucat rendbontót vett őrizetbe.

Az először bizonytalanul, majd magabiztosan játszó olaszok győzelmével zárult döntő előtt is érezhető volt a feszültség. A Wembley Stadion korlátait jegy nélküli drukkerek tömege törte át és a biztonságiak sokáig üldözték őket. Chris Kamara volt játékos, aki immár sportkommentátor azt mondta:

„ijesztő volt a stadion felé sétálni, és el kellett hajolni a repülő üvegek elől”.

London „Vörösmarty tere”, a Leicester square is háborús zónára emlékeztetett a döntő előtt, mert a drukkerek hatalmas szeméthalmot hagytak maguk mögött.

A meccs után már a rohamrendőrség várta a szurkolókat. Azt követően hogy drukkerek egy csoportja a múlt héten egy londoni buszon utazó dán családot terrorizált, a Wembleyből már a trófea-átadás előtt hazainduló tömeg egy része üvegeket dobált és az olaszokat becsmérelte.

A Trafalgar tér fan-zónájában hasonló módon fenyegető volt a hangulat.

A drukkerek itt üvegeket zúztak, kukákat borítottak fel és lerúgták a kerítést.

A rendőrök hajnali 2-ig próbálták helyreállítani a rendet és köszönetet mondtak annak a több tízezer szurkolónak, „aki jókedvűen és felelősen viselkedett”. Viszont arról is beszámoltak, hogy

49 embert letartóztattak és 19 rendőr megsebesült az összecsapásokban.

Közben egyesek rasszista beszólásokkal kötöttek bele abba a három fiatal színes bőrű játékosba, akiket Southgate szövetségi kapitány későn cserélt be és akik a feszült helyzetben kihagyták a büntetőket.

Marcus Rashfordra, Jadon Sanchora és Bukayo Sakára szinte azonnal rászálltak a közösségi médián.

Az angol labdarúgó-szövetség, az FA egy közleményben felháborítónak nevezte a megjegyzéseket és arra sürgette a kormányt, hogy vezessen be törvényeket azért, hogy a gyűlölködők a saját bőrükön érezzék meg tetteik következményeit. Emellett szorgalmazták, hogy a közösségi médiacégek is lépjenek fel és segítsenek a vétkesek megbüntetésében.

Boris Johnson miniszterelnök is elítélte az incidenseket és azt mondta: „az angol csapat azt érdemli, hogy hősként ünnepeljék és nem azt rasszista szidalmakkal illessék a közösségi médiában. Aki ilyet tesz, az szégyellje magát”. Gareth Southgate szövetségi kapitány pedig arról beszélt: „megbocsáthatatlan” az abúzus. „Nem erről szólunk. A nemzeti válogatott összehozott egy csomó embert, a csapat mindenkiért van és ennek az egységnek meg kell maradnia”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×