eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Angol szurkolók egy földből kitépett fával dobálóznak a londoni Trafalgar téren a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének Olaszország-Anglia mérkőzése előtt 2021. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Joshua Bratt

London a döntő után: rendbontás és rasszista abúzus a 11-esek miatt

A londoni rendőrség 49 embert tartóztatott le, miközben 19 tisztje sebesült meg az angol vereséggel zárult Eb-döntő utáni rendbontások során. Közben Johnson miniszterelnök is védelmébe vette a rasszista zaklatásnak kitett, tizenegyest vétő játékosokat.

Angliára ismét lesújtott a tizenegyesátok: egy szenzációs nyitó gól után beengedett egyenlítő góllal, majd a büntetőkkel bukta el hazai pályán az ország az álomdöntőt. És, ahogy valamennyire lehetett számítani erre, a meccset követő reakciók sem voltak meglepők – a rendőrség több tucat rendbontót vett őrizetbe.

Az először bizonytalanul, majd magabiztosan játszó olaszok győzelmével zárult döntő előtt is érezhető volt a feszültség. A Wembley Stadion korlátait jegy nélküli drukkerek tömege törte át és a biztonságiak sokáig üldözték őket. Chris Kamara volt játékos, aki immár sportkommentátor azt mondta:

„ijesztő volt a stadion felé sétálni, és el kellett hajolni a repülő üvegek elől”.

London „Vörösmarty tere”, a Leicester square is háborús zónára emlékeztetett a döntő előtt, mert a drukkerek hatalmas szeméthalmot hagytak maguk mögött.

A meccs után már a rohamrendőrség várta a szurkolókat. Azt követően hogy drukkerek egy csoportja a múlt héten egy londoni buszon utazó dán családot terrorizált, a Wembleyből már a trófea-átadás előtt hazainduló tömeg egy része üvegeket dobált és az olaszokat becsmérelte.

A Trafalgar tér fan-zónájában hasonló módon fenyegető volt a hangulat.

A drukkerek itt üvegeket zúztak, kukákat borítottak fel és lerúgták a kerítést.

A rendőrök hajnali 2-ig próbálták helyreállítani a rendet és köszönetet mondtak annak a több tízezer szurkolónak, „aki jókedvűen és felelősen viselkedett”. Viszont arról is beszámoltak, hogy

49 embert letartóztattak és 19 rendőr megsebesült az összecsapásokban.

Közben egyesek rasszista beszólásokkal kötöttek bele abba a három fiatal színes bőrű játékosba, akiket Southgate szövetségi kapitány későn cserélt be és akik a feszült helyzetben kihagyták a büntetőket.

Marcus Rashfordra, Jadon Sanchora és Bukayo Sakára szinte azonnal rászálltak a közösségi médián.

Az angol labdarúgó-szövetség, az FA egy közleményben felháborítónak nevezte a megjegyzéseket és arra sürgette a kormányt, hogy vezessen be törvényeket azért, hogy a gyűlölködők a saját bőrükön érezzék meg tetteik következményeit. Emellett szorgalmazták, hogy a közösségi médiacégek is lépjenek fel és segítsenek a vétkesek megbüntetésében.

Boris Johnson miniszterelnök is elítélte az incidenseket és azt mondta: „az angol csapat azt érdemli, hogy hősként ünnepeljék és nem azt rasszista szidalmakkal illessék a közösségi médiában. Aki ilyet tesz, az szégyellje magát”. Gareth Southgate szövetségi kapitány pedig arról beszélt: „megbocsáthatatlan” az abúzus. „Nem erről szólunk. A nemzeti válogatott összehozott egy csomó embert, a csapat mindenkiért van és ennek az egységnek meg kell maradnia”.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×