eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Arrested man in handcuffs with handcuffed hands behind back
Nyitókép: BrianAJackson/Getty Images

Miért vertek bilincsbe a britek annyi uniós polgárt?

Nagy-Britanniában az elmúlt hetekben több, állásinterjúra az országba érkezett EU-s állampolgárt vettek őrizetbe. Ennek nyomán egy kiszivárgott dokumentum szerint az Unió a polgárok jogainak tiszteletben tartására kéri majd Boris Johnson kormányát.

Az utóbbi napokban sokkoló történetek láttak napvilágot Nagy-Britanniába érkezett, majd megbilincselt, őrizetbe vett és kitoloncolt uniós állampolgárokról. Általában olyan fiatalokról van szó, akik a brexit előtt nem éltek a szigetországban és állásinterjúra érkeztek, majd hazatérve akartak vízumért folyamodni.

A 20 éves Ana Silvestre olasz-brazil kettős állampolgár például a Guardian című lapnak elmondta, hogy május 8-án brazil férjével együtt megtagadták tőle a belépést a lutoni reptéren. Bilincsbe verték és éjszakára egy furgonban tartották, majd egy gyűjtőközpontba vitték, ahol hét napig tartották fogva, mielőtt visszatoloncolták volna Olaszországba.

A telefonját is elvették és így nem tudta felhívni Liverpoolban élő nővérét. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter szerint 12 állampolgárukat toloncolták így ki.

Más EU-s polgárok – franciák, csehek, bolgárok és görögök is – hasonló bánásmódra panaszkodtak.

Az Észtországból származó, 20 éves Abi-t azzal vádolták meg, hogy au pairként akart dolgozni, 30 órára bezárták, majd szintén hazaküldték – mesélte a Guardian című lapnak. Egy fiatal francia nőt szintén hét napra bezártak, majd február végén hazaküldték.

Figyelmeztetnek

A brit belügyminisztérium a tudósítások nyomán annyiban változtatta meg a szabályokat, hogy a határon megállított uniós polgároknak lehetővé teszi az óvadék kifizetését és így családtagjaiknál vagy ismerőseiknél megszállva várhatják a döntést.

„Mivel véget ért a szabad mozgás, az EU-ból származó emberek ugyan továbbra is látogathatják az Egyesült Királyságot, de

akik dolgozni vagy tanulni jönnek, azoknak meg kell felelniük a belépési feltételeknek, ezért felhívjuk őket, hogy ezeket az utazás előtt ellenőrizzék”

– közölte a hatóság.

Kevin Foster, a brit kormány bevándorlási államtitkára egy parlamenti kérdésre válaszolva azt mondta: „állásinterjúra beutazhat az EU-s polgár. Ha ez sikeres, távoznia kell és vízmuért kell folyamodnia”. Hozzátette, hogy „a szabad mozgás időszakában érkezett uniós polgárok a barátaink, szomszédaink és kollégáink. Elköteleztük magunkat és törvényeket is hoztunk a jogaik védelmére.”

Sokkoló módon brit-EU-s kettős állampolgárok is kaptak olyan – hibásan kiküldött – figyelmeztető leveleket a belügyminisztériumtól, amely szerint elveszíthetik munkára és egészségügyi ellátásra való jogukat, ha hat héten belül nem folyamodnak letelepedési státuszért.

A CNBC idéz egy felmérést, amely szerint minden tizedik brit földön élő EU-s polgár azt fontolgatja, hogy június végén hazatér – ekkor jár le ugyanis a határidő, ameddig letelepedési státuszért folyamodhatnak.

Az Állampolgárok Jogállását Megfigyelő Hatóság nevű jogvédő szervezet közvéleménykutatása szerint a legtöbb, távozást fontolgató uniós polgár német, spanyol vagy francia férfi, aki már 5-10 éve él Észak-Kelet vagy Dél-Kelet Angliában. A maradók pedig inkább fiatalabb litván és portugál, illetve a jogi státusz alapján az uniósokkal egy kategóriába eső norvég nők, akik kevesebb, mint egy éve élnek Walesben vagy Észak-Kelet Angliában.

Üzenet Boris Johnsonnak

A Guardian birtokába került most egy olyan uniós nyilatkozattervezet, amely a „diszkrimináció mellőzésére hívja fel a brit kormányt az EU-polgárok jogaival kapcsolatban”. A szöveg még változhat a jövő heti uniós csúcs előtt, mivel a brit-uniós viszony egyéb problematikus részeit, például a halászatot és az északír vámszabályozást is említi.

Az uniós fővárosokban egyre nagyobb az aggodalom a londoni kormánynak a polgáraikhoz való hozzáállása miatt, és attól tartanak, hogy a brexittárgyalások során kialkudott jogokat sem biztos hogy garantálják a számukra.

A felmérést végző és a kilépési egyezmény alapján létrejött jogvédő szerv a lap szerint „aktívan foglalkozik az ötlettel”, hogy jogi eljárást indít a brit belügyminisztérium ellen.

A Guardian felhívja a figyelmet, hogy az állásinterjúra érkező, de vízummal nem rendelkező EU-s polgárokat is be kell engedni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×