INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

szlovákia

határátlépés

karantén

koronavírus

A Magyarországra vezényelt 25 fős szlovákiai rendőri egység tagjai búcsúztatásuk után elindulnak Pozsonyból, a rendőrképző szakközépiskolából Magyarországra 2016. augusztus 1-jén. A rendőröket a szlovák kormány a magyar-szerb határra vezényli határvédelmi feladatok ellátására.

Szlovák határ: ki itt belépsz...

Kötelező karantén vár hétfőtől a Szlovákiába utazókra. Azért így is maradnak "egyenlőbbek".

Február 15-től minden utazónak, aki a világ bármely országából Szlovákiába érkezik, 14 napra kötelező karanténba vonulnia.

A határ átlépése előtt ki kell töltenie egy regisztrációs kérdőívet. Az érkezőknek a hatósági karantén lehetőségét is felkínálják.

A PCR tesztet leghamarabb a karantén nyolcadik napján végezhetik el. Ha ennek eredménye negatív lesz, hamarabb elhagyhatják a karantént.

Az ingázók változatlanul kivételt képeznek,

ám Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, szükségük lesz hét napnál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén tesztre.

„Ezzel egységessé válnak a szabályok, ahogy az az Ausztriába lépés esetében is van, vagyis a polgároknak karanténba kell vonulniuk, és fel kell mutatniuk a szóban forgó tesztek valamelyikét, illetve igazolniuk kell, hogy ingázók” – magyarázta az egészégügyi miniszter.

A határátlépéshez az utazónak az eHranica formanyomtatványt is ki kell töltenie.

„Az eHranica formanyomtatvány alapján karanténba kell majd vonulnia. Feltéve, hogy nem akar házi karanténba vonulni, a hatósági karantén lehetőségét kínálják fel neki” – fűzte hozzá Marek Krajčí, megjegyezve, hogy az utóbbi lehetőség iránt vélhetően nem lesz nagy az érdeklődés, tekintve, hogy nem kötelező jellegű.

Az egészségügyi tárca vezetője szerint

a kötelező karantént a koronavírus dél-afrikai változata miatt kialakult helyzetre hivatkozva kellett elrendelni.

Közölte azonban, hogy egyelőre nem igazolódott be a dél-afrikai változat szlovákiai jelenléte, de ahogy a brit mutáció rohamosan elterjedt az országban, úgy a dél-afrikai variáns is hirtelen elterjedhet, ha nem hozzák meg idejekorán a szükséges óvintézkedéseket.

A szlovák állampolgároknak a miniszter nem javasolja a külföldi utazásokat. Feltételezi, hogy mivel a határokon ellenőrizni fogják az eHranica-kérdőíveket, sok átkelőnél torlódásra kell számítani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Kötelező karantén vár szerdától a Szlovákiába utazókra
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018