INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

koronavírus-járvány

csehország

szükségállapot

Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó egy autósoknak felállított prágai vizsgálati ponton 2021. február 1-jén.

A parlament döntése ellenére a kormány meghosszabbította a szükségállapotot Csehországban

De nem a korábban tervezett harminc nappal, hanem csak két héttel, most hétfőtől. Vannak, akik alkotmányellenesnek tartják a lépést.

Tizennégy napos szükségállapotot hirdetett ki hétfőtől Csehországban a koronavírus-járvány miatt a kormány, amely vasárnapi rendkívüli ülésen döntött az intézkedésről. Az új szükségállapot, amelynek kihirdetését a kerületi elöljárók közösen kérték, gyakorlatilag azonnal kezdődik, ahogy lejár az előző október 5-e óta tartó szükségállapot. Ezt megelőzően a cseh képviselőház csütörtökön heves vitát követően elutasította a kormánynak azt a kérését, hogy hosszabbítsa meg 30 nappal a tegnap lejáró szükségállapotot. A döntés belpolitikai feszültséget és vitákat váltott ki.

Múlt hét csütörtökön a cseh parlament alsóháza még elutasította a szükségállapot meghosszabbítását, vasárnap viszont újra kihirdették a szükségállapotot Csehországban. Igaz, nem az eredetileg tervezett 30 napra, hanem csak 14-re, és az eljárás is más módon történt, mint korábban.

Andrej Babiš kormánya eddig ugyanis saját megítélése szerint a parlament jóváhagyásával hirdette ki vagy hosszabbította meg a szükségállapotot, most viszont a kerületek vezetői kérték erre a kormányt,

akik arra a következtetésre jutottak, hogy a kezükben levő eszközök nem elegendők a járvány kezelésére.

A kerületi vezetőknek és a kormánynak csupán 72 órája volt arra, hogy közös nevezőre jussanak, miután csütörtökön a parlament leszavazta az egyébként vasárnap lejáró szükségállapot meghosszabbítását. A kabinet és a 13 cseh kerület önkormányzati vezetői, valamint a prágai főpolgármester egész hétvégén tárgyaltak a kialakult helyzet megoldásáról. „A szükségállapot megszüntetése de facto a lazításokat jelentené” – fogalmazott Andrej Babiš cseh miniszterelnök, hozzátéve, hogy örül, hogy a józan ész győzedelmeskedett a politikai viták felett, mert a csehországi járványhelyzet valóban nem jó, és egyre inkább terjed az agresszívabb brit mutáció.

A kormány azt ígérte a kerületek vezetőinek, hogy március 1-jétől a diákok egy része visszatérhet az iskolába, a kisüzletek megnyitását azonban továbbra sem támogatja. Karel Havlíček ipari és kereskedelmi miniszter szerint a vállalkozók számára mától gyakorlatilag nem változik semmi, bizonyos kivételektől eltekintve

továbbra is zárva maradnak az üzletek, a színházak, a mozik, és marad a kötelező maszkviselés a közlekedési eszközökön és a zárt terekben.

Néhány jogász szerint a kormány és a kerületi vezetők megegyezése a szükségállapot újbóli meghosszabbításáról alkotmányellenes. Ezt a véleményt osztja Ján Vintr alkotmányjogász is, aki szerint az alsóház jóváhagyása nélkül nem lehetett volna meghosszabbítani a szükségállapotot. Andrej Babiš kormányfő erre azt mondta, a kormány saját jogászaival kielemeztette a helyzetet, és arra az álláspontra jutottak, hogy nem sértették meg az alkotmányt.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Két hét további csehországi szükségállapot
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018