eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Sirályokat etet egy nő lakása ablakában a prágai Károly híd közelében 2021. január 12-én. Csehországban október elején lépett életbe a január 22-ig elrendelt újabb szükségállapot a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt. Az elmúlt napban 9294 új fertőzöttet, közel a kétszeresét regisztrálták az előző nap nyilvántartásba vett 5011 esetnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hullámvasútra hasonlít a csehországi járványhelyzet

Tovább szigorította a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket a cseh kormány. A döntés oka, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett. A síközpontok zárva maradnak, és tovább korlátozták a kórházi látogatásokat is. Elhalasztották az iskolák február elejére tervezett részleges megnyitását is. Az új intézkedések pénteken éjfélkor lépnek életbe.

A cseh kormány beismerte, hogy idő előtti volt az elmúlt napok optimizmusa. Andrej Babiš miniszterelnök most leginkább a koronavírus brit mutációjának terjedésétől tart. „Nem jó a helyzet” – fogalmazott tömören a cseh kormányfő, mivel ismét nehezedett a nyomás a kórházakra. A kezeltek száma már egy hete állandóan hatezer, a súlyos esetek száma pedig ezer körül mozog.

A szigorítások enyhítésére csak abban az esetben számíthat a lakosság, ha a kórházban kezeltek száma a mostani felére, azaz 3 ezer alá esik.

Legutóbb három és fél hónapja, tavaly októberben volt ilyen a helyzet.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a kereskedelmi szálláshelyek csak a szolgálati utakon lévőket fogadhatják, és ezt hivatalos iratokkal kell bizonyítani. „A családok látogathatják saját üdülőházaikat, de idegeneket nem fogadhatnak. A síközpontok is zárva maradnak” – tette hozzá Ján Hamáček cseh belügyminiszter.

Karel Havlíček, az ipari és kereskedelmi tárca vezetője néhány héttel ezelőtt még azt ígérte a síközpontok üzemeltetőinek, hogy mindent elkövet a megnyitásukért. Végül mégis kénytelen volt bejelenteni, hogy továbbra sem működhetnek a felvonók. „Mindenkitől elnézést kérek, aki várt a nyitásra, és előkészítette a sípályákat. Ebben a pillanatban nem tudom megmondani, mikor nyithatnak meg a síközpontok” – mondta Havlíček.

Az iskolák február elejére tervezett részleges megnyitása is későbbre tolódik.

Jelenleg csak a legkisebbek, az általános iskolák első- és másodosztályos tanulói járhatnak iskolába, a többiek otthonról tanulnak. A cseh lakosok eddig ötnaponta teszteltethették magukat, de péntektől ez megváltozik, mert ettől a naptól számítva már háromnaponta mehetnek ingyenes antigéntesztre.

A miniszterelnök és a belügyminiszter is felszólította a lakosságot, hogy tanúsítson nagyobb fegyelmet és következetesebben tartsa be az elrendelt óvintézkedéseket. A hatóságok ígérték, hogy megszigorítják az ellenőrzéseket, és ez alól nem tesznek kivételt. Ennek egyik példája, hogy a prágai tisztiorvosi szolgálat 10 ezer koronás – mintegy 135 ezer forintos –

pénzbüntetést szabott ki Václav Klaus volt cseh államfőre is,

amiért tavaly október 28-án, a cseh állami ünnepen maszk nélkül koszorúzott és mondott beszédet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×