INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

csehország

koronavírus

szigorítás

andrej babis

Sirályokat etet egy nő lakása ablakában a prágai Károly híd közelében 2021. január 12-én. Csehországban október elején lépett életbe a január 22-ig elrendelt újabb szükségállapot a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt. Az elmúlt napban 9294 új fertőzöttet, közel a kétszeresét regisztrálták az előző nap nyilvántartásba vett 5011 esetnek.

Hullámvasútra hasonlít a csehországi járványhelyzet

Tovább szigorította a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket a cseh kormány. A döntés oka, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett. A síközpontok zárva maradnak, és tovább korlátozták a kórházi látogatásokat is. Elhalasztották az iskolák február elejére tervezett részleges megnyitását is. Az új intézkedések pénteken éjfélkor lépnek életbe.

A cseh kormány beismerte, hogy idő előtti volt az elmúlt napok optimizmusa. Andrej Babiš miniszterelnök most leginkább a koronavírus brit mutációjának terjedésétől tart. „Nem jó a helyzet” – fogalmazott tömören a cseh kormányfő, mivel ismét nehezedett a nyomás a kórházakra. A kezeltek száma már egy hete állandóan hatezer, a súlyos esetek száma pedig ezer körül mozog.

A szigorítások enyhítésére csak abban az esetben számíthat a lakosság, ha a kórházban kezeltek száma a mostani felére, azaz 3 ezer alá esik.

Legutóbb három és fél hónapja, tavaly októberben volt ilyen a helyzet.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a kereskedelmi szálláshelyek csak a szolgálati utakon lévőket fogadhatják, és ezt hivatalos iratokkal kell bizonyítani. „A családok látogathatják saját üdülőházaikat, de idegeneket nem fogadhatnak. A síközpontok is zárva maradnak” – tette hozzá Ján Hamáček cseh belügyminiszter.

Karel Havlíček, az ipari és kereskedelmi tárca vezetője néhány héttel ezelőtt még azt ígérte a síközpontok üzemeltetőinek, hogy mindent elkövet a megnyitásukért. Végül mégis kénytelen volt bejelenteni, hogy továbbra sem működhetnek a felvonók. „Mindenkitől elnézést kérek, aki várt a nyitásra, és előkészítette a sípályákat. Ebben a pillanatban nem tudom megmondani, mikor nyithatnak meg a síközpontok” – mondta Havlíček.

Az iskolák február elejére tervezett részleges megnyitása is későbbre tolódik.

Jelenleg csak a legkisebbek, az általános iskolák első- és másodosztályos tanulói járhatnak iskolába, a többiek otthonról tanulnak. A cseh lakosok eddig ötnaponta teszteltethették magukat, de péntektől ez megváltozik, mert ettől a naptól számítva már háromnaponta mehetnek ingyenes antigéntesztre.

A miniszterelnök és a belügyminiszter is felszólította a lakosságot, hogy tanúsítson nagyobb fegyelmet és következetesebben tartsa be az elrendelt óvintézkedéseket. A hatóságok ígérték, hogy megszigorítják az ellenőrzéseket, és ez alól nem tesznek kivételt. Ennek egyik példája, hogy a prágai tisztiorvosi szolgálat 10 ezer koronás – mintegy 135 ezer forintos –

pénzbüntetést szabott ki Václav Klaus volt cseh államfőre is,

amiért tavaly október 28-án, a cseh állami ünnepen maszk nélkül koszorúzott és mondott beszédet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Hullámvasútra hasonlít a csehországi járványhelyzet
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Ligeti András

Hatvannyolc éves korában, súlyos betegség következtében váratlanul hunyt el a Kossuth-díjas karmester...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018