eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Hala Zajed egyiptomi egészségügyi miniszter a koronavírus elleni oltási kampány részleteit ismerteti kairói sajtóértekezletén 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

Meghalt egy egész Covid-osztály Egyiptomban – videó

Botrány és tragédia Egyiptomban – egy intenzív osztály összes koronavírus-betege meghalt, amikor meghibásodott az oxigénellátás.

A sokkoló esetről a Middle East Monitor nevű portál számolt be, amely egy videót is közzétett a tragédiáról. Az As-Sarkíja tartományban található Al-Husszeníja Központi kórházban készült felvétel virálisan terjedt el az interneten.

A videót egy rokon készítette, akinek 66 éves nagynénje is az intenzív osztályon kezelt és karanténban tartott koronavírusos betegek között volt.

Mint a Middle East Monitor megjegyezte, az oxigénszint 2 százalékra csökkent, és nem volt elég nyomás, hogy életben tartsák a betegeket.

Hasonló incidens történt egy másik egyiptomi kórházban, és a portál szerint a tragédia az egyiptomi kormányon belül elburjánzott korrupciónak és hanyagságnak tudható be.

Hala Zajed egyiptomi egészségügyi miniszter tagadta, hogy a betegek oxigénhiány miatt haltak volna meg, és a 2013-as puccsig két éven hatalmon lévő, szélsőségesnek kikiáltott Iszlám Testvériség pártját vádolta meg rémhírterjesztéssel.

Napvilágra került egy másik videó is, ahol a kórház igazgatója azt állította, hogy minden rendben volt az intézményben, és nem lépett fel oxigénhiány.

Az igazgató szerint a betegek halálát idős koruk és krónikus betegségek idézték elő.

A tartomány kormányzója pedig azt mondta, hogy csak négy beteg és nem az összes, intenzív osztályon kezelt ember halt meg.

A közösségi médiában elterjedt egy olyan fotó is, amelyen egy látszólag az események nyomán sokkot kapott nővér ül a földön. Jelentések szerint őt megbírságolták, „amiért a nehéz időkben nem végezte rendesen a munkáját”.

A politikusok nyilatkozatai ellenére

egyiptomi ügyészek vizsgálatot rendeltek el az incidens nyomán.

A tartományi nyomozóhatóságok egyik név nélkül nyilatkozó forrása azt mondta, hogy kihallgatják a kórházigazgatót és az orvosokat.

Százmillió lakosával Egyiptom az arab világ legnépesebb országa, ahol szintén megugrottak a koronavírus-fertőzések, és a kormány egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy vezessen be újabb országos karantént.

Az egyiptomi hatóságok rendkívüli engedélyt adtak ki a kínai Sinopharm koronavírus-vakcina használatára, és azt mondták, hogy két hét múlva indítják be az oltási programot. Emellett tárgyalásokat folytatnak az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájának beszerzéséről is. Ezekből 50 millió adagot vásárolnak, ami azonban csak a lakosság negyedének beoltására elegendő.

Hivatalos adatok szerint az arab országban a hétvégén 1400-ra ugrott a napi fertőzések száma, ami az egyik legmagasabb fertőzési mutató a pandémia kezdete óta. A kormány szerint eddig 7700-an haltak meg Covid-19-ben, a nyugati média szerint azonban a helyzet sokkal súlyosabb lehet, mivel gyenge lábakon áll a tesztelés és nem számítják be az otthon vagy magánkórházakban ápolt betegeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×