eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Megeredt a nyelve a rendőrségen Robert Fico egykori államtitkárának

Mikor kerül sorra Robert Fico exkormányfő? – ez a kérdés is foglalkoztatja a szlovák társadalmat, miután nyolc hónapos fogva tartás után beismerő vallomást tett a Fico-kormány egykori igazságügyi államtitkára. Monika Jankovská ellen vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt indult büntetőeljárás. Ügyvédje szerint a terhelt részletesen vallott azokról a bűncselekményekről, amelyek elkövetésével gyanúsítják. A jelenlegi kormánypárti politikusok szerint ez a bizonyíték, hogy a Smer kormányzása idején a maffia túszul ejtette az államot.

Megeredt a nyelve az egykori bírónőnek, Robert Fico exkormányfő korábbi igazságügyi államtitkárának, akit még idén márciusban vett őrizetbe a rendőrség a Vihar fedőnevű akció során. Monika Jankovská ellen korrupciós bűncselekmények ügyében indítottak büntetőeljárást, de egy későbbi, Forgószél névre keresztelt rendőrségi razzia után további bűncselekmények elkövetésével is meggyanúsították.

Jankovská államtitkárként a gyanú szerint a Markíza televízió hamisított váltóinak ügyében utasításokkal látta el az egyik bírónőt, aki egy perben végül Marián Kočner nagyvállalkozó javára döntött. Kočnert februárban ugyanezen váltók miatt nem jogerősen 19 év börtönbüntetésre ítélték, de egy ennél is súlyosabb bűncselekménnyel is gyanúsítják:

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának megrendelésével.

Jankovská az igazságügyi minisztérium államtitkáraként intenzív telefonos kapcsolatban állt Kočnerrel. Azt, hogy ismerte a gyilkosság megrendelésével gyanúsított Kočnert, többször kamerák előtt is letagadta.

Monika Jankovská ügyvédje, Peter Erdős szerint védence a szerdai kihallgatáson részletesen beszélt azokról a személyekről, akiknek a kezén a saját letartóztatását követő hónapokban szintén kattant a bilincs, és olyanokról is szólt, akik még szabadlábon vannak. Arra a kérdésre, hogy miért kezdett el beszélni az exállamtitkár, diplomatikus választ adott az ügyvéd.

„Jankovská nem tört meg, de nyolchónapnyi fogság valamilyen nyomot hagy az emberben”

– fogalmazott Erdős.

A márciusi kormányváltás során hatalomra került négyeskoalíció politikusait nem lepte meg Jankovsá vallomástétele. Juraj Šeliga, a parlament alelnöke szerint a beismerő vallomás bizonyítja, hogy az előző Smer-kormányt nemcsak politikai, hanem büntetőjogi felelősség is terheli azért, hogy

a maffia túszul ejtette az államot.

A szlovák törvényhozás másik alelnöke, a liberális Milan Laurenčík szerint teljesen nyilvánvaló, hogy miután Robert Fico évekig védte és fedezte Monika Jankovskát, most retteg, hogy mit mond el róla és mikor jön érte is a rendőrség. „Robert Fico ezért jól tenné, ha lemondana a képviselői mandátumáról, és így megspórolná a szégyent, hogy a parlament esetleg jóváhagyja a letartóztatását” – jegyezte meg a parlament alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×