INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

csehország

koronavírus

lazítás

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő tanuló egy prágai iskolában 2020. november 18-án, amikor az általános iskolák első és második osztályosai visszatérhettek az osztálytermekbe. A járvány miatt a cseh kormány október 14-től minden iskolában elrendelte az áttérést a digitális oktatásra.

Koronavírus – sokan irigykedhetnek most a csehekre

Ismét elvégezhetik a tervezett műtéteket Csehországban, miután a koronavírus-járvány terjedésének lassulása következtében jelentősen csökkent a kórházakra nehezedő nyomás. Hétfőn több óvintézkedésen is lazítottak a csehek, miután az utóbbi két hétben mérséklődött a járvány terjedése. Szerdán az általános iskolák tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba.

Jelentősen csökken a cseh kórházakra nehezedő nyomás a koronavírus-járvány terjedésének lassulása következtében, ezért Jan Blatný egészségügyi miniszter úgy döntött, hogy a nem akut, tervezett műtéteket nem kell tovább halasztani. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a koronavírusos betegek számára továbbra is fenn kell tartani a speciális kórházi ágyak egy részét.

A tervezett műtétek elhalasztását egy hónappal ezelőtt, október 26-án rendelte el a kormány. Akkor az új fertőzöttek száma rekordokat döntögetett, és elérte a napi 15 ezret. Ez a szám a múlt héten már több mint a felére esett vissza: munkanapokon 4000 és 6500 között mozgott az újonnan azonosított betegek száma, a mögöttünk álló hétvégén pedig még tovább csökkent. Mérséklődik a kórházi ellátásra szorulók aránya is. A hétvégén 5421 beteget kezeltek kórházban, 680-nal kevesebbet, mint múlt héten pénteken. Az elhalálozások napi száma vasárnap már harmadik napja maradt száz alatt.

A járvány kockázati tényezője a százpontos táblázaton a hétvégére 62 pontra esett vissza. Ez azt jelenti, hogy a cseh járványhelyzet, bár továbbra is a súlyosnak minősített negyedik sávban van, de már közvetlenül a harmadik sáv határán, ezért

a kormány a társadalmi életet korlátozó óvintézkedések lazításáról döntött, amelyek a hét elején léptek életbe.

Hétfőtől este tizenegy óráig meghosszabbodott az élelmiszerboltok lehetséges nyitvatartási ideje, és az éjjeli kijárási tilalom kilenc óra helyett tizenegy órakor kezdődik. A köztereken az eddigi két személy helyett már hatan tartózkodhatnak együtt. A lakodalmakon, keresztelőkön, temetéseken és az istentiszteleteken hétfőtől 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett.

Az üzleteken kívül a galériák is kinyithattak, év végéig azonban

biztosan zárva maradnak még a mozik és a színházak,

amelyek ugyan már tarthatnának online előadásokat, de a színházi szakmában dolgozók szerint nézők nélkül ennek semmi értelme. „Karácsonyig már biztos nem streamelünk újabb előadást, mert nézők nélkül egyszerűen oda a varázs” – mondta Šárka Swiderová, a Morva-Sziléziai Nemzeti Színház szóvivője.

Szerdán az elsősökön és másodikosokon kívül az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadba. A középiskolákban felújítják a gyakorlati oktatást, az egyetemi hallgatók pedig húszas csoportokban vehetnek részt az előadásokon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Enyhül a helyzet Csehországban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018