eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Eldőlt: lezárás helyett országos tesztelés vár a szlovákokra

A központi válságstáb döntése értelmében a hétvégén országos koronavírus-tesztelés lesz Szlovákiában – jelentette be Igor Matovič szlovák miniszterelnök. A védelmi tárcavezető pedig megerősítette, több ország is jelezte, hogy segítséget nyújt Szlovákiának a tesztelés lebonyolításához, felszerelést és szükség esetén egészségügyi szakembereket is küldenének.

„Nagyon örülök, hogy bebizonyosodott, a tesztelésnek van értelme. Remélhetőleg a következő, hétvégi akcióval több tízezer fertőzöttet tudunk azonosítani, akiket arra fogunk kérni, hogy tíz napig maradjanak karanténban, nehogy másokat megfertőzzenek” – mondta Igor Matovič szlovák kormányfő.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter úgy véli, az általános tesztelés lehetővé teszi, hogy azonosítsák a fertőzöttek nagy részét. Szerinte ezután csökkennie kell a fertőzöttek számának. A tárcavezető úgy gondolja, bármely más megoldás drágább, nehezebb lenne, és drasztikus a gazdaság számára.

„Egyedülálló projektet kínál a kormány a lakosságnak, olyat, amely a legnagyobb szabadságot nyújthatja ebben a kritikus helyzetben” – mondta Krajčí, hozzátéve, hogy az emberek maguk is láthatják, hogy egyre többen kerülnek kórházba, és egyre több áldozatot követel a járvány. Figyelmeztetett, hogy

a baj egyre nagyobb lehet, és összeomolhat az egészségügyi rendszer.

Jaroslav Naď védelmi miniszter közölte, annak, hogy az eredetileg három napra tervezett általános tesztelést csak két napon át, szombaton és vasárnap fogják végezni, személyi, logisztikai és anyagi okai vannak. Megerősítette, több ország is jelezte, hogy segítséget nyújt Szlovákiának a tesztelés lebonyolításához. „De egyelőre abból indulunk ki, hogy magunk is meg tudjuk csinálni” – mondta.

Mivel a tesztelés nem három, hanem csak két napig tart, a személyi kapacitás kiegészítésére és átütemezésekre is szükség lesz.

Daniel Zmeko vezérkari főnök azt mondta, nem akarják túlfeszíteni a húrt, mert szerinte az északi régiókban végzett hétvégi próbatesztelés során is az emberi teljesítőképesség határáig dolgoztak azok, akik az akcióban részt vettek. Hozzátette, óránként körülbelül 35 embert kell letesztelni minden tesztelőponton.

Igor Matovič kormányfő elárulta, a központi válságstáb csak két forgatókönyvről tárgyalt: országos tesztelés vagy országos leállás. „A második lehetőség csak a lockdown lett volna, ami azt jelenti, hogy 2 millió alkalmazott otthon marad, és csak a legszükségesebb infrastruktúrát működtetők mehettek volna munkába” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, hogy az országos szűrés után a határátkelőkön is bevezetik a Covid-19-tesztelést. Megfelelő kapacitás híján hamarabb erre nincs lehetőség, mivel összesen hatvan határátkelőről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×