INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

koronavírus

járvány

fertőzöttek

második hullám

szükségállapot

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozó feltart egy táblát, miközben magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követel a madridi La Paz kórház bejárata előtt 2020. október 5-én. A kórház intenzív osztálya újra megtelt koronavírussal fertőzött betegekkel.

Európa elmerült a második hullámban – körkép

Világszerte immár több mint 43 millió a koronavírus-fertőzések száma és 1 millió 153 ezer ember halálát okozta a Covid-19-betegség. Az Európában megindult második hullám nyomán Spanyolországban szükségállapotot hirdettek.

A múlt héten lépte át a 40 milliós határt a globális koronavírus-fertőzések száma, hétfőre már több, mint 43 millió esetről lehetett tudni a helyzetet figyelemmel kísérő Johns Hopkins Egyetem adatai alapján.

A hír nyomasztóan hatott a róla először értesülő ázsiai tőzsdékre, ahol a növekvő amerikai és európai esetszám miatt csökkent az indexek értéke. Valójában a kép vegyes volt, mert például az ingatlan-, fémipari, technológiai és szolgálatóipari cégek papírjai ellensúlyozták az esést.

Hétfőn ugyanakkor a világ egyik vezető gazdaságának első embere megkongatta a vészharangot. Angela Merkel német kancellár arra figyelmeztetett, hogy

Németország „elveszítheti a koronavírus elleni harcot”.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió tanácskozásán Merkel úgy fogalmazott, hogy a megugrott fertőzések miatt a németországi helyzet fenyegető, minden nap számít és hogy nagyon nehéz hónapok előtt áll az ország. A zárt körben elhangzott megjegyzéseket kiszivárogtatták a sajtónak.

A kancellár a hétvégén szokásos podcastjában arra sürgette honfitársait, hogy csökkentsék a kontaktust másokkal, mert ez a legmeggyőzőbb módja a vírus elleni fellépésnek. Közben a berlini hatóságok elismerték,

nincsenek meg a forrásaik a fertőzöttek és kontaktjaik lekövetésére,

ezért kérik a fertőzötteket: viselkedjenek felelős módon és zárják el magukat a külvilágtól.

Spanyolország szigorít

Spanyolország nem bízza a véletlenre: a madridi kormány szükségállapotot hirdetett ki és különösen szigorú intézkedésként, vasárnaptól este 11-től reggel 6-ig tartó kijárási tilalom van érvényben a következő hat hónap során.

Pedro Sanchez miniszterelnök úgy fogalmazott a kabinet előtt, hogy

„Európa és Spanyolország elmerült a második hullámban... egy extrém helyzetet élünk át”

– mondta. A legtöbb spanyol régió üdvözölte a szigort, amit a kormányhivatal szerint „ők kértek”. Szombaton 9 régió kormányzata folyamodott Madridhoz, hogy vezessen be szükségállapotot. Nem vonatkozik a szigorítás a Kanári-szigetekre, ahová Nagy-Britanniából és Németországból is mehetnek turisták. Spanyolországban múlt szerdán ugrott egymillió fölé a Covid-esetek száma, de Sanchez kormányfő szerint valójában 3 millió ember lehet fertőzött.

Franciaországban már korábban életbe léptettek helyi kijárási tilalmakat. Vasárnap új rekordott döntött a napi fertőzések száma és meghaladta az 52 ezret. A spanyolokhoz hasonlóan a franciák is átlépték az 1 milliós küszöböt. Olaszországban közben hétfőtől zárva vannak a bárok, mozik és uszodák. Zárva lesz a legtöbb középiskola is, ahol ismét távoktatás folyik majd. Belgiumban este 10 órára hozták előre a kijárási tilalom kezdetét, a boltoknak este 8-kor be kell zárniuk és betiltották a sport és kulturális eseményeket.

Csehország pedig szomorú rekordot ért el: minden 100 ezer emberből 1000 koronavírus-fertőzött az országban.

Nyitókép: MTI/AP/Manu Fernández

Kapcsolódó hang

Európa elmerült a második hullámban – körkép
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018