eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Készül az országos szűrésre Szlovákia, de vannak kritikák

A szlovák védelmi minisztérium eddig ötezer mintavételi helyet jelölt ki az országos koronavírus-tesztelés lebonyolítására. A tárca szerint a tesztelést nem átképzett katonák, hanem egészségügyi szakképzettséggel bíró személyek fogják végezni. A Szlovák Orvosi Kamara széles szakmai konzultációt vár a kormánytól. A kamara szerint ha erre nem kerül sor, csaknem kizárt, hogy sikeres lesz az akció.

Igor Matovič szlovák miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy minden szlovák állampolgárt antigéntesztnek vetnek alá.

Az országos tesztelés a választásokhoz hasonló módon zajlik

majd, és a Szlovák Fegyveres Erők tagjai fogják koordinálni. A szűrővizsgálatokat végző személyzet összes tagját le fogják tesztelni az akció előtt.

Az eljárás szerint miután a tesztalany kitöltötte a szükséges formanyomtatványokat, az egészségügyi alkalmazottak mintát vesznek az orrgaratjából. Ezt követően egy másik helyiségben 15-30 percet kell várnia az eredményre. Amennyiben a teszt eredménye pozitív lesz, a helyszínen tájékoztatni fogják az illetőt a további teendőkről. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal hatályos rendelkezése értelmében a Covid-19-pozitív személy házi karanténba vonul.

Kedden már a hivatásos katonák felkeresik azoknak a járásoknak az önkormányzatait, melyekben jelenleg a legkritikusabb a helyzet. A namesztói, az alsókubini, a turdossini és a bártfai járásról van szó, ezért október 23. és 25. között itt próbateszteléseket tartanak. Később a fegyveres erők tagjai felkeresik a többi önkormányzatot is. A tesztelés fő fázisát október 30. és november 1., valamint november 6. és 8. között tartják.

A Szlovák Orvosi Kamara azt mondja, ha az országos tesztelést nem előzi meg széleskörű szakmai konzultáció, akkor csaknem kizárt az akció sikere. A kamara elnöke szerint

sikeresnek akkor mondható majd a tesztelés, ha az emberek legalább 80 százaléka részt vesz rajta.

Marián Kollár kifogásolta Igor Matovič miniszterelnök korábbi kijelentését, mely szerint aki nem fogja leteszteltetni magát, csak alapvető egészségügyi ellátásban részesülhet. A kamara szerint ez lenne az ország történetében a valaha látott legnagyobb szabású logisztikai akció. Kollár kifogásolta, hogy a kormány csupán egy nagyon szűk csoporttal konzultált egy ekkora lépésről, egészségügyi szakértők szélesebb csoportjával nem.

Maga Zuzana Čaputová köztársasági elnök sem tudott a kormány tervéről, sőt, nála még a német kancellár is előbb értesült a szlovák tesztelésről,

mert Igor Matovič múlt pénteken, a brüsszeli csúcstalálkozón tájékoztatta Angela Merkelt az országos tesztelés tervéről. A szlovák kormányfő később belátta, hogy ez illetlenség volt Szlovákia államfőjével szemben, és hétfőn a közösségi oldalán kért elnézést Zuzana Čaputová államfőtől.

„Az elnök asszonynak ez nyilvánvalóan nem esett jól, ezért ezúton is bocsánatot kérek” – írta Matovič.

Hozzátette, Čaputovának azért nem említette a tervet, mert megfogadta azt az általa többször elismételt nyilvános felhívást, hogy a kormány csak arról tájékoztasson, ami már biztos és végleges.

Az államfő szerint a következő napok és hetek legfontosabb témája az egészségügyi intézmények állapota lesz. Zuzana Čaputová elmondta: első kézből akar információkat szerezni arról, hogyan tudnak megbirkózni a kórházak az aktuális helyzettel.

„Sokat beszélünk a csehországi fejleményekről arról, hogy közelítünk ehhez az állapothoz. Sőt, egyre gyorsabban – fejtette ki Szlovákia köztársasági elnöke. –

Ez azt jelenti, hogy az előrejelzések szerint két-három hét múlva a kórházainkban kezelt páciensek száma a több ezret is meghaladhatja.

Ezért fontos, hogy milyen állapotban vannak a kórházaink és az egészségügyi alkalmazottak.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×