eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákia már hetek óta titokban készült az ország lakosságának tesztelésére

Mindenkit tesztelünk – jelentette be Igor Matovič miniszterelnök. Az akció előkészületei már három hete zajlanak, de a nyilvánosságot még csak a hétvégén tájékoztatta. Ha kútbaesik a nagy terv, a kormányfő lemond.

„Minden szlovák állampolgárt antigén-tesztnek vetnek alá. Az országos tesztelés a választásokhoz hasonló módon zajlik majd” – tájékoztatott Igor Matovič szlovák kormányfő szombat délután. A nagyméretű akció e hét végén kezdődne el.

A tesztelések többségét két hét múlva tervezik elvégezni.

Az állam mintegy 13 millió darabot rendelt az antigén-tesztekből,

amelyek eredménye már 15 perccel a mintavétel után kiértékelhető. Az Állami Tartalékalap már megkezdte a tesztek beszerzését.

Szlovákiának valamivel több mint 5 millió lakosa van, a tesztelés alól azonban kivételt képeznek a 10 év alatti gyermekek. Igor Matovič szerint az egész országban mintegy 6 ezer tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét emberre lesz szükség. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bevonják.

A Pravda napilap információi szerint

a Szlovákia teljes lakosságának leteszteléséről szóló tervről csupán 15 ember tudott az egész országban.

Köztük volt Jaroslav Naď védelmi miniszter is, aki felszólította a külföldön tartózkodó egészségügyi dolgozókat, hogy térjenek haza. A tárcavezető bejelentette, hogy az országos tesztelés miatt az újkori Szlovákia történetének legnagyobb logisztikai műveletére készülnek. Az, hogy mindenki számára kötelező lesz-e a tesztelés, az elkövetkező napokban derül ki. Amennyiben kötelezővé teszik, törvénymódosításra is szükség lesz.

A koalíciós partnerek támogatják a kormányfő bejelentését. Az Igor Matovič intézkedéseit legtöbbet bíráló gazdasági miniszter is arra kér mindenkit, hogy vegyen részt a tesztelésen. „A teszteket megvettük, Mindenszentekre letesztelünk minden lakost, így fogjuk tudni, ki fertőzött és ki nem. Ezután már csak a fertőzöttek felelősségén múlik, betartják-e a karantént” – írta közösségi oldalán Richard Sulík. A többi koalíciós párt vezetője is elismeri, hogy a munkahelyek és a gazdaság megmentéséhez, valamint a normális élethez való visszatéréshez szemmel láthatóan radikális műveletre van szükség.

Igor Matovič azt is bejelentette, kész lemondani kormányfői posztjáról, amennyiben az országos tesztelés nem valósul meg. „Hajlandó vagyok elállni a teszteléstől, de akkor inkább a lemondást választom. Jelenleg ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk a vírus terjedését. Attól tartok, hogy az idáig meghozott óvintézkedések nem fognak működni. Egy ilyen teszt semmiképpen sem árthat nekünk, csak segíthet” – jelentette ki Matovič. Hozzátette, hogy

amennyiben a lakosságnak csak a 10-20 százaléka megy el a tesztelésre, akkor nem kerülhetik el a teljes lezárást, a szlovákiai élet teljes leállítását.

Épp ez az, amitől egyre többen tartanak az országban, és ami miatt egyre nagyobb a felháborodás. A szigorú járványügyi intézkedések ellen szombaton a Slovan Bratislava labdarúgócsapatának huligánjai és egyéb szélsőséges nacionalisták tüntettek Pozsonyban. A mintegy félezres csoport tagjai a pozsonyi főpályaudvar előtt gyülekeztek engedély nélkül, majd rendőri kísérettel levonultak a belvárosban levő kormányhivatalhoz, ahol kórusban mocskolták a kormányfőt. Petárdák és füstbombák is robbantak, néhányan pedig rugdosták és feszegették a kormányhivatal kapuját is. A rendőrök könnygázzal kezdték el oszlatni a tömeget, majd, amikor néhányan térkövekkel és sörösdobozokkal kezdték dobálni őket, a vízágyút is bevetették.

A rendőrségi szóvivő közölte, hogy a helyszínen többen megsebesültek, köztük a rendőrség több tagja is. A be nem jelentett tüntetésre a Szlovákiában október 1-jétől érvényben lévő veszélyhezet alatt került sor, ebben a helyzetben pedig hat főnél többen nem gyülekezhettek volna közterületen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×