eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter Pozsonyban: semmilyen zsarolásnak nem engedünk

„Járnak nekünk az uniós források” – jelentette ki Szijjártó Péter Pozsonyban, a Magyar Közösség Pártjának vendégeként. A magyar külgazdasági és külügyminiszter, a Globsec nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára érkezett a szlovák fővárosba, majd szokásához híven ellátogatott az MKP-hoz is, ahol egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a jövőbeli egységes szlovákiai magyar pártot is stratégiai partnerként fogja kezelni. 

Forró Krisztián, a vendéglátó MKP elnöke elmondta, hogy ha a magyar külügyminiszter Pozsonyba érkezik, rendszeresen ellátogat a párt székházába is. Szijjártó Péter az MKP vezetésével tartott egyeztetés után állt a kamerák elé, és elmondta, zsarolásnak tartja az uniós költségvetés jogállamisági feltételekkel való összekapcsolását.

„Nekünk ezek az uniós források járnak, semmilyen politikai alapú zsarolást nem fogadunk el.

Semmilyen szubjektív előfeltételnek nincs itt helye.

Ha fel tud állni egy olyan eljárásrend, amely kizárólag objektív szempontokat vesz figyelembe, akkor arról konzultálhatunk, de jelenleg a dolog nem így áll” – szögezte le Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kisebbségi jogok bővítéséhez jó alapot ad a Szlovákia és a Magyarország között kialakult partneri viszony. A jövőbeli egységes magyar pártot pedig stratégiai partnerként fogja kezelni a magyar kormány. „Azt vallom, hogy

nem nekünk Budapestről kell megmondani, hogy mi hogyan történjen, hanem mondják meg az itteni magyar nemzeti közösség képviselői,

hogy hogyan tudják végre elérni azt, hogy a felvidéki magyarságnak legyen képviselete a szlovák parlamentben. Magyarország körül ott eredményes és hatékony a magyar nemzeti közösség képviselete, ahol azt egységesen tudják megvalósítani” – mondta a miniszter.

A magyar diplomácia vezetője kiemelte, hogy Magyarország kormánya a világjárvány ellenére is folytatja a szlovákiai magyarságot támogató gazdaságfejlesztési programját. Szijjártó Péter elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások ellenére, a magyar–szlovák határ átjárhatóságát is fontosnak tartja. Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszterrel arról egyeztetett, hogy 2023-ig hat új határátkelőt szeretnének átadni. Ezen túl a jövőben újraindítanák több jelenlegi átkelőn a vasúti és a közúti tömegközlekedést.

A magyar külügyminiszter a két ország közti kiváló kapcsolatok ellenére

nem titkolta, hogy van még néhány érzékeny ügy a két ország kapcsolatában.

Ilyen a kettős állampolgárság ügye is. „Mind a két oldal tisztában van azzal, hogy ez egy megoldatlan kérdés a két ország között. Azt gondolom, hogy az ilyen érzékeny kérdések megoldásában akkor tudunk előre haladni, ha a kölcsönös bizalmat növeljük egymás felé, ezt pedig közös sikertörténetekkel lehet elérni” – fűzte hozzá Magyarország külügyminisztere.

Szijjártó Péter megjegyezte, a jövőben is azon lesz, hogy olyan praktikus sikertörténetek jöjjenek létre Szlovákia és Magyarország között, amelyek lehetővé teszik az ilyen nehéz kérdések megnyugtató lezárását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×