eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök részt vesz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes pontjait potenciálisan felülíró törvénytervezetről szóló vitában a londoni alsóházban 2020. szeptember 14-én. A jelenlegi Brexit-megállapodás észak-írországi protokollja alapján a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalomban uniós vámok vethetők ki az olyan árucikkekre, amelyekről feltételezhető, hogy az EU egységes belső piacára - mindenekelőtt Írországba - kerülhetnek tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/UK Parliament/Jessica Taylor

Gazdaság vagy egészség? - Patthelyzetben a brit kormány

További szigorítások várhatók Nagy-Britanniában a Covid-19 második hulláma miatt. Skóciában kocsmazár jön, míg az angliai szabályozás kérdésében megosztottak a politikusok. Boris Johnson kormányfő már a járvány utáni újjáépítésről beszél.

Skóciában várhatóan szerdán jelenti be a helyi autonómia vezetése, hogy korlátozzák a pubok és bárok nyitvatartását, sőt, akár be is zárathatják azokat a fertőzöttek számának növekedése miatt.

Nicola Sturgeon első miniszter szerint

a helyi karanténok és a háztartások közötti látogatási tilalom nem csökkentette a Covid-19 fertőzési rátát.

Mint mondta, szeretné elmagyarázni honfitársainak, hogy mi alapján dönt, és kiemelte az éttermeket, bárokat és pubokat, ahol valószínűleg „nagy csoportosulások alakulhatnak ki”.

A vendéglátóhelyek már így is este 10-kor zárnak, de Sturgeon szerint további korlátozások kellenek. Azt ígérte viszont, hogy nem lesz újabb, totális karantén, például nem lesz Skóciára kiterjedő utazási tilalom, és nyitva maradnak az iskolák is.

A vendéglátóipar dühösen reagált, az egyik szállodacsoport vezetője azt mondta: a következő három hétben,

az iskolai szünet idején tudnak még profitot termelni

a veszteséges téli hónapok előtt.

A skót pubok szövetsége pedig közölte: nem ismernek olyan adatot, amely szerint az ő ágazatuk lenne a fertőzések egyik fő forrása.

Közben a brit kormány – amelynek fellépése jobbára Angliára korlátozódik – megosztott a kérdésben. Boris Johnson kabinetjén belül vita robbant ki a szintén szerdán bejelenteni tervezett „jelzőlámparendszerről”.

A legmagasabb fertőzési rátát produkáló városok – Liverpool, Manchester, Leeds és Newcastle – vezetői azt mondták, hogy a jelenlegi korlátozások nem működnek, és pénzügyi támogatást kértek. Rishi Sunak pénzügyminiszter beavatkozása és a korlátozások miatt lázadozó, egyes konzervatív képviselők miatt szerdáról a jövő hétre halasztották a kérdésről szóló parlamenti szavazást.

A lázadó konzervatív képviselők arra utaltak, hogy a kormány ellen szavazhatnak,

míg az ellenzéki Munkáspárt nem támogatta a tervet. A bírálók szerint a jelenleg az angol pubok és éttermek estében is érvényes este 10 órai zárás kárt okoz a gazdaságnak, sőt, tovább növelheti a fertőzési rátát.

A pénzügyminiszter szerint a városi karanténokról neki, Johnson miniszterelnöknek és az egészségügyi miniszternek kéne inkább döntenie, és kizárnák belőle a korlátozásokra hajló Michael Gove befolyásos kabinetminisztert. Így a gazdaság védelmét favorizáló Sunak nem kerülne kisebbségbe a szigorításra hajló vezetőkkel szemben.

Közben Johnson miniszterelnök a most zajló virtuális konzervatív pártkonferencián már a Covid-19 utáni időkről beszélt. Azt ígérte, hogy

2021 őszén már nem lesznek távolságtartási szabályok.

Emellett a világháború utáni újjáépítést felidézve a zöld gazdaság megerősítését, a fiatalok ingatlanhoz jutásának segítését, az oktatás és az egészségügyi ellátás javítását célzó programot ígért be.

Ezt azonban nem az állam kiterjesztésével, hanem a vállalkozó szellem támogatásával fogják elérni – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×