eur:
394.53
usd:
363.18
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Bármikor "oda-vissza" tudják állítani az oktatás rendjét Szlovákiában

Eddig összesen 18 iskolát kellett bezárni Szlovákiában Covid-19-megbetegedések miatt – jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatási miniszter, aki szerint a diákoknak és a szülöknek is fel kell készülniük a dinamikus tanévre. Az egyetemeken és a főiskolákon is megkezdődött a tanítás, de többek közt így a révkomáromi Selye János Egyetem is online nyitotta meg az évet.

A szlovák oktatási miniszter szerint megtörténhet, hogy az idei tanévben egy hónapig járnak iskolába a gyerekek, majd egy-két hétig otthon lesznek. A tárcánál ez alapján szervezik az oktatást. A 18 bezárt iskola mellett további 64 iskolában egyes osztályokat zártak be.

„Összesen 226 iskolai osztályban szünetel a tanítás, 8693 tanuló van otthon. Ez még mindig csak körülbelül az összes tanuló egy százaléka” – tette hozzá a miniszter, aki szerint a tárca ura a helyzetnek „Ha egész évben hasonló lenne a helyzet, mint most, akkor elégedettek lennénk. Fel kell készülnünk arra, hogy elég dinamikus lesz ez a tanév” – magyarázta Branislav Gröhling.

Azt is bejelentette, javasolni fogja, hogy október 1-je után is kötelező legyen a maszkviselés az iskolákban. A minisztériumnak naprakész információi vannak arról, mi a helyzet az iskolákban, ugyanis létrehozta a Covid-iskolai szemafor internetes platformot, amelyen az iskolaigazgatók tájékoztatnak a járványhelyzetről.

A szlovákiai egyetemek némelyikén is elkezdődött már az év. A rosszabbodó epidemiológiai helyzet miatt több egyetemen, így a révkomáromi Selye János Egyetemen is online évnyitót tartottak.

Valamennyi egyetemen és főiskolán saját válságstáb működik.

A Szlovák Műszaki Egyetem legfeljebb 50 fős hallgatói csoportokban dolgozik. Az egyetemi alkalmazottaknak és a hallgatóknak is elektronikus egészségügyi kérdőívet kell kitölteniük. A pozsonyi Comenius Egyetem visszavonásig nem tart tömegrendezvényeket. A felsőoktatási intézmények az online oktatás lehetőségével is számolnak.

Tomáš Zavatčan, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem szóvivője azt mondta, adott esetben készek növelni vagy csökkenteni az online oktatás arányát. Szlovákiában mintegy 11 ezer külföldi egyetemista is tanul, számuk fokozatosan emelkedik. A legtöbben Ukrajnából és Csehországból érkeznek. A Zólyomi Műszaki Egyetemen mintegy 100 külföldi tanul. Rájuk Covid-teszt kötelesség és karantén vonatkozik.

Az oktatásügyi miniszter kijelentette, a szlovákiai egyetemek felkészültek a járvány második hullámára, országos bezárásukat kizárta. Azt mondta,

ahogy jelenleg egy-egy érintett iskolát vagy osztályt be tudnak azonosítani, ugyanígy be tudnak azonosítani egy egyetemista csoportot is.

Az egyetemek a Covid-fertőzések előfordulásának függvényében fognak reagálni és módosítják az oktatást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×