eur:
394.42
usd:
369.38
bux:
65728.85
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 5-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök csalással győzött.
Nyitókép: MTI/EPA

Egy sugárútnyi ember tüntetett, több százat vittek el Fehéroroszországban

Immár sorozatban ötödik napja vonultak fel Lukasenka elnök távozását követelő tüntetők Minszkben. Vasárnap több mint 100 ezer fősre duzzadt a tiltakozók hada. Egy részük egészen az elnöki palotáig jutott, de ott útjukat állták az OMON rohamrendőrök. Több mint 600 embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok a vasárnapi tüntetések idején. Sajtóhírek szerint ismeretlenek elrabolták Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetőt.

Immár sorozatban ötödik napja vonultak fel Lukasenka elnök távozását követelő tüntetők Minszkben. Vasárnap több mint 100 ezer fősre duzzadt a tiltakozók hada. Egy részük egészen az elnöki palotáig jutott, de ott útjukat állták az OMON rohamrendőrök. A nők szombati békemenete és a diákok tiltakozása után vasárnap masszív tömeg töltötte meg Minszkben a Győztesek sugárútját, amelyen az Aljakszandr Lukasenka elnök távozását követelők egészen az elnöki palotáig meneteltek.

Mint a Tut belarusz portál beszámolt róla, az újabb, nem engedélyezett tömegtüntetésre is a szokásos módon érkeztek a résztvevők. Először a városközpontban gyülekeztek, de mivel a Függetlenség tere zárva volt, az egyik sugárutat választották a felvonulók.

Voltak csoportok, amelyeket a biztonságiak már azelőtt körbevettek és elfogtak a városban, hogy csatlakozni tudtak volna. Mégis százezres tömeg vonult az esővel dacolva Lukasenka elnök Függetlenségi Palotájához.

"Embert verni nem munka, mi fizetünk nektek, mi vagyunk a hatalom"

- ezt kiabálták az épületet körbevevő OMON-rohamrendőröknek, akik 10 páncélozott harci járművel vonultak fel.

Viccelődve vonultak, de később lecsaptak rájuk a rendőrök

Néhány tüntető a humor fegyverét vetette be ellenük. Egy amerikai rendőr tányérsapkát és egy amerikai zászlós pólót viselő és egy műanyag játék-géppisztolyt lengető fiatal a másik kezében "Nyugati fenyegetés" feliratot tartott. Ezzel arra utalt, hogy a hatóságok szerint a nyugati hatalmak és a NATO fenyegetik Fehéroroszország szuverenitását.

Volt aki egy libával vonult fel, mások az elnökre utalva azt kiabálták: "tócsában lépkedünk nem kell Szása minekünk!"

Azt is skandálták, hogy "engedjetek be melegedni". Az OMON logóját idéző, de KOMON, azaz angol “gyerünk” kifejezést imitáló jelzést viselő ál-karhatalmiak letartóztattak egy pandajelmezes felvonulót.

A jó hangulatban vonuló tömeg egy része akkor került bajba, amikor az emberek elindultak hazafelé. Ekkor csaptak le a rendőrök és elkezdték begyűjteni őket. A karhatalmisták betörték egy kávézó ajtaját és kivezették az ott rejtőző embereket.

Tüntetések és összecsapások vidéken

Breszt és Grodno városokban különösen kemény volt rendőri akció. Utóbbiban összecsaptak a tüntetők és a rendőrök. A fehérorosz belügyminisztérium szerint vasárnap az egész országban több száz embert tartóztattak le, közülük 174-et Minszkben.

"Az mondják, kegyetlen a fehérorosz rendőrség. Elmondanám: ennél humánusabb, visszafogottabb és hidegvérűbb rendőrség sehol sincs a Földön"

- nyilatkozta Jurij Karajev belügyminiszter – a különleges rendőri egységek korábbi parancsnoka - egy interjúban.

Az észtek szerint Lukasenka "háborús hisztériát szít" a NATO ellen

Közben az észt védelmi miniszter szerint Aljakszandr Lukasenka "Oroszországot is bele akarja rángatni a háboúrba, hogy hatalmon maradhasson". Jüri Luik szerint Fehéroroszország elnöke "kegyetlen és veszélyes" játékot játszik a belarusz-lengyel és belarusz-lett határnál.

Ez azért van, mert állítása szerint Lukasenka "háborús hisztériát akar kelteni és úgy akarja beállítani a NATO közelmúltbeli lépéseit, mintha azok fenyegetnék Fehéroroszország biztonságát".

Moszkva nem akarja a végtelenségig támogatni, például a választások előtti oroszellenes megjegyzései miatt. Viszont a Kreml most maximálisan ki akarja használni gyengeségét - mondja az észt védelmi miniszter, aki szerint az oroszok "beküldhetik az erőszakszervezetek képviselőit" Fehéroroszországba, ha a tüntetések "kikerülnek az ellenőrzés alól".

A balti országok és Lengyelország közben nem kívánatos személynek nyilvánították Lukasenkát és a fehérorosz államgépezet 29 további tagját, valamint erre sürgették az Európai Uniót is. Franciaország, Olaszország és Németország azonban úgy gondolja, hogy "nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat Lukasenka felé", és ezért nem sújtották beutazási tilalommal.

Frissítés: tömeges őrizetbe vételek

Olha Csemadanava belügyi szóvivő tájékoztatása szerint 633 embert vettek őrizetbe. Szerte az országban 42 tömegmegmozdulás volt, amelyeken 31 ezer ember vett részt a belügyminisztérium összesítése szerint.

Az MTI beszámolt arról is, hogy sajtóértesülések szerint ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját. A tut.by fehérorosz hírportál egyik olvasójára hivatkozva beszámolt arról, hogy hétfő reggel civil ruhás álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen a Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. Az esetről beszámoló szemtanú félelmében fotót nem készített erről.

2020. augusztus 24-én Minszkben készített kép Marija Kalesznyikaváról, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagjáról. Sajtóértesülések szerint ismeretlenek szeptember 7-én elrabolták Kalesznyikavát a fehérorosz fővárosban.
MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
2020. augusztus 24-én Minszkben készített kép Marija Kalesznyikaváról, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagjáról. Sajtóértesülések szerint ismeretlenek szeptember 7-én elrabolták Kalesznyikavát a fehérorosz fővárosban. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A hírportál szerint Kalesznyikava azóta nem válaszol a telefonhívásokra, a készüléke fogadja a hívásokat, de senki sem veszi fel. A Koordinációs Tanács másik elnökségi tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni, de elérhetetlen a testület két másik tagja, Anton Rodneknav és Ivan Kravcav is.

A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×