INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

minszk

lukasenka

tüntetések

fehéroroszország

A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 5-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök csalással győzött.

Egy sugárútnyi ember tüntetett, több százat vittek el Fehéroroszországban

Immár sorozatban ötödik napja vonultak fel Lukasenka elnök távozását követelő tüntetők Minszkben. Vasárnap több mint 100 ezer fősre duzzadt a tiltakozók hada. Egy részük egészen az elnöki palotáig jutott, de ott útjukat állták az OMON rohamrendőrök. Több mint 600 embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok a vasárnapi tüntetések idején. Sajtóhírek szerint ismeretlenek elrabolták Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetőt.

Immár sorozatban ötödik napja vonultak fel Lukasenka elnök távozását követelő tüntetők Minszkben. Vasárnap több mint 100 ezer fősre duzzadt a tiltakozók hada. Egy részük egészen az elnöki palotáig jutott, de ott útjukat állták az OMON rohamrendőrök. A nők szombati békemenete és a diákok tiltakozása után vasárnap masszív tömeg töltötte meg Minszkben a Győztesek sugárútját, amelyen az Aljakszandr Lukasenka elnök távozását követelők egészen az elnöki palotáig meneteltek.

Mint a Tut belarusz portál beszámolt róla, az újabb, nem engedélyezett tömegtüntetésre is a szokásos módon érkeztek a résztvevők. Először a városközpontban gyülekeztek, de mivel a Függetlenség tere zárva volt, az egyik sugárutat választották a felvonulók.

Voltak csoportok, amelyeket a biztonságiak már azelőtt körbevettek és elfogtak a városban, hogy csatlakozni tudtak volna. Mégis százezres tömeg vonult az esővel dacolva Lukasenka elnök Függetlenségi Palotájához.

"Embert verni nem munka, mi fizetünk nektek, mi vagyunk a hatalom"

- ezt kiabálták az épületet körbevevő OMON-rohamrendőröknek, akik 10 páncélozott harci járművel vonultak fel.

Viccelődve vonultak, de később lecsaptak rájuk a rendőrök

Néhány tüntető a humor fegyverét vetette be ellenük. Egy amerikai rendőr tányérsapkát és egy amerikai zászlós pólót viselő és egy műanyag játék-géppisztolyt lengető fiatal a másik kezében "Nyugati fenyegetés" feliratot tartott. Ezzel arra utalt, hogy a hatóságok szerint a nyugati hatalmak és a NATO fenyegetik Fehéroroszország szuverenitását.

Volt aki egy libával vonult fel, mások az elnökre utalva azt kiabálták: "tócsában lépkedünk nem kell Szása minekünk!"

Azt is skandálták, hogy "engedjetek be melegedni". Az OMON logóját idéző, de KOMON, azaz angol “gyerünk” kifejezést imitáló jelzést viselő ál-karhatalmiak letartóztattak egy pandajelmezes felvonulót.

A jó hangulatban vonuló tömeg egy része akkor került bajba, amikor az emberek elindultak hazafelé. Ekkor csaptak le a rendőrök és elkezdték begyűjteni őket. A karhatalmisták betörték egy kávézó ajtaját és kivezették az ott rejtőző embereket.

Tüntetések és összecsapások vidéken

Breszt és Grodno városokban különösen kemény volt rendőri akció. Utóbbiban összecsaptak a tüntetők és a rendőrök. A fehérorosz belügyminisztérium szerint vasárnap az egész országban több száz embert tartóztattak le, közülük 174-et Minszkben.

"Az mondják, kegyetlen a fehérorosz rendőrség. Elmondanám: ennél humánusabb, visszafogottabb és hidegvérűbb rendőrség sehol sincs a Földön"

- nyilatkozta Jurij Karajev belügyminiszter – a különleges rendőri egységek korábbi parancsnoka - egy interjúban.

Az észtek szerint Lukasenka "háborús hisztériát szít" a NATO ellen

Közben az észt védelmi miniszter szerint Aljakszandr Lukasenka "Oroszországot is bele akarja rángatni a háboúrba, hogy hatalmon maradhasson". Jüri Luik szerint Fehéroroszország elnöke "kegyetlen és veszélyes" játékot játszik a belarusz-lengyel és belarusz-lett határnál.

Ez azért van, mert állítása szerint Lukasenka "háborús hisztériát akar kelteni és úgy akarja beállítani a NATO közelmúltbeli lépéseit, mintha azok fenyegetnék Fehéroroszország biztonságát".

Moszkva nem akarja a végtelenségig támogatni, például a választások előtti oroszellenes megjegyzései miatt. Viszont a Kreml most maximálisan ki akarja használni gyengeségét - mondja az észt védelmi miniszter, aki szerint az oroszok "beküldhetik az erőszakszervezetek képviselőit" Fehéroroszországba, ha a tüntetések "kikerülnek az ellenőrzés alól".

A balti országok és Lengyelország közben nem kívánatos személynek nyilvánították Lukasenkát és a fehérorosz államgépezet 29 további tagját, valamint erre sürgették az Európai Uniót is. Franciaország, Olaszország és Németország azonban úgy gondolja, hogy "nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat Lukasenka felé", és ezért nem sújtották beutazási tilalommal.

Frissítés: tömeges őrizetbe vételek

Olha Csemadanava belügyi szóvivő tájékoztatása szerint 633 embert vettek őrizetbe. Szerte az országban 42 tömegmegmozdulás volt, amelyeken 31 ezer ember vett részt a belügyminisztérium összesítése szerint.

Az MTI beszámolt arról is, hogy sajtóértesülések szerint ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját. A tut.by fehérorosz hírportál egyik olvasójára hivatkozva beszámolt arról, hogy hétfő reggel civil ruhás álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen a Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. Az esetről beszámoló szemtanú félelmében fotót nem készített erről.

2020. augusztus 24-én Minszkben készített kép Marija Kalesznyikaváról, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagjáról. Sajtóértesülések szerint ismeretlenek szeptember 7-én elrabolták Kalesznyikavát a fehérorosz fővárosban.
MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
2020. augusztus 24-én Minszkben készített kép Marija Kalesznyikaváról, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagjáról. Sajtóértesülések szerint ismeretlenek szeptember 7-én elrabolták Kalesznyikavát a fehérorosz fővárosban. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A hírportál szerint Kalesznyikava azóta nem válaszol a telefonhívásokra, a készüléke fogadja a hívásokat, de senki sem veszi fel. A Koordinációs Tanács másik elnökségi tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni, de elérhetetlen a testület két másik tagja, Anton Rodneknav és Ivan Kravcav is.

A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018