eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök országa biztonsági tanácsának ülésén elnököl Minszkben 2020. augusztus 18-án. Fehéroroszországban tizedik napja tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást.
Nyitókép: MTI/AP/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Szakértő: igen nagy összeggel tartozik Minszk Moszkvának

De Oroszország egyvalamit nem tud megoldani ebben a helyzetben: Aljakszandr Lukasenka legitimációs válságát. Rácz Andrástól a részletek az InfoRádióban.

A fehérorosz és az orosz diplomácia vezetői folyamatosan egyeztetnek, elképzelhető, hogy Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin elnök hamarosan személyesen is találkozik - mondta az InfoRádiónak Rácz András, a német külpolitikai társaság, a DGAP kutatója.

"Nagyon szovjet nyelvezetű nyilatkozat hangzott el Mihail Misusztyin orosz kormányfő és a fehérorosz elnök találkozója után, rengeteg hangzatos frázisban dicsérték kettejük találkozóját, ám hogy pontosan miről tárgyaltak, az nem derült ki" - írta le a helyzetet Rácz András.

Amit viszont szerinte tudni, hogy nagyon

akut probléma a fehérorosz államadósság "refinanszírozása", jelenleg egy 1 milliárd dolláros hitelről van szó,

de nyilván nem csak erről beszéltek, hiszen komoly diplomáciai forgalom van a két ország között, a külügyminiszterek szerdán találkoztak, a fehérorosz védelmi miniszter pedig pénteken vizitál Moszkvában.

A csütörtöki egyeztetésnek Rácz András szerint részben szerepe lehetett a későbbi elnöki csúcs részleteinek egyeztetésében.

Hogy Oroszország kezében lehet-e a fehérorosz válság megoldásának kulcsa, erre a felvetésre a szakértő azt mondta, a válság alapvetően belső természetű.

"Hiába mondja Fehéroroszország, hogy a tiltakozásokat Lengyelország, Litvánia vagy az Egyesült Államok szítja,

ez alapvetően belpolitikai természetű válság. A nagyon durván elcsalt választás társadalmi reakcióját látjuk" - szögezte le Rácz András, aki szerint "olyan legitimációs deficittel küzd a fehérorosz elnök, hogy azt Moszkvából megoldani nem lehet, legfeljebb stabilizálni a helyzetet".

A litván kormány közben bejelentette, hogy amerikai harckocsik érkeznek a fehérorosz határ közelébe, hozzátéve, ez nem jelzés Minszk felé. Rácz András szerint sem, hiszen egy tervezett csapatmozgatásról, hadgyakorlatról van szó. Közben viszont a fehérorosz hadsereg is jelentős erőket mozgósít az észak-nyugati, lengyel-litván-fehérorosz határ felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×