INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

fehéroroszország

aljakszandr lukasenka

minszk

moszkva

orosz

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök országa biztonsági tanácsának ülésén elnököl Minszkben 2020. augusztus 18-án. Fehéroroszországban tizedik napja tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást.

Szakértő: igen nagy összeggel tartozik Minszk Moszkvának

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

De Oroszország egyvalamit nem tud megoldani ebben a helyzetben: Aljakszandr Lukasenka legitimációs válságát. Rácz Andrástól a részletek az InfoRádióban.

A fehérorosz és az orosz diplomácia vezetői folyamatosan egyeztetnek, elképzelhető, hogy Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin elnök hamarosan személyesen is találkozik - mondta az InfoRádiónak Rácz András, a német külpolitikai társaság, a DGAP kutatója.

"Nagyon szovjet nyelvezetű nyilatkozat hangzott el Mihail Misusztyin orosz kormányfő és a fehérorosz elnök találkozója után, rengeteg hangzatos frázisban dicsérték kettejük találkozóját, ám hogy pontosan miről tárgyaltak, az nem derült ki" - írta le a helyzetet Rácz András.

Amit viszont szerinte tudni, hogy nagyon

akut probléma a fehérorosz államadósság "refinanszírozása", jelenleg egy 1 milliárd dolláros hitelről van szó,

de nyilván nem csak erről beszéltek, hiszen komoly diplomáciai forgalom van a két ország között, a külügyminiszterek szerdán találkoztak, a fehérorosz védelmi miniszter pedig pénteken vizitál Moszkvában.

A csütörtöki egyeztetésnek Rácz András szerint részben szerepe lehetett a későbbi elnöki csúcs részleteinek egyeztetésében.

Hogy Oroszország kezében lehet-e a fehérorosz válság megoldásának kulcsa, erre a felvetésre a szakértő azt mondta, a válság alapvetően belső természetű.

"Hiába mondja Fehéroroszország, hogy a tiltakozásokat Lengyelország, Litvánia vagy az Egyesült Államok szítja,

ez alapvetően belpolitikai természetű válság. A nagyon durván elcsalt választás társadalmi reakcióját látjuk" - szögezte le Rácz András, aki szerint "olyan legitimációs deficittel küzd a fehérorosz elnök, hogy azt Moszkvából megoldani nem lehet, legfeljebb stabilizálni a helyzetet".

A litván kormány közben bejelentette, hogy amerikai harckocsik érkeznek a fehérorosz határ közelébe, hozzátéve, ez nem jelzés Minszk felé. Rácz András szerint sem, hiszen egy tervezett csapatmozgatásról, hadgyakorlatról van szó. Közben viszont a fehérorosz hadsereg is jelentős erőket mozgósít az észak-nyugati, lengyel-litván-fehérorosz határ felé.

Nyitókép: MTI/AP/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Kapcsolódó hang

Fehérorosz helyzet - Rácz András
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018