eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma

Lukasenka leváltotta a KGB és a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét

Ráterelődött a nyilvánosság figyelme a fehérorosz biztonsági erők magatartására.

Leváltotta a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - számolt csütörtökön a BelTA állami hírügynökség. Ivan Tertyelj, aki korábban az állami ellenőrzési bizottság élén állt, ezentúl a KGB-t irányítja majd. Az államfő Valerij Vakulcsikot, a KGB leváltott vezetőjét nevezte ki a nemzetbiztonsági tanács titkárának a menesztett Andrej Ravkov helyett. Vaszil Geraszimov lett az állami ellenőrzési bizottság ügyvezetője.

A Reuters hírügynökség az anyagában kiemelte, hogy az államfőnek létfontosságú megőrizni a biztonsági erők lojalitását, miközben megpróbál úrrá lenni azon a helyzeten, amely komoly kihívással fenyegeti 26 éve tartó hatalmát.

Lukasenka a személyi változásokról szólva csütörtökön azt mondta, hogy Vakulcsik nyolc évig vezette a KGB-t, és eddig senki nem tudott ebben a tisztségben megmaradni még ennek az időtartamnak a feléig sem. Méltatta megbízhatóságát, szolgálatkészségét, elkötelezettségét az állam és a nép szolgálata iránt. Új tisztségében Vakulcsik és az elnöki hivatalt vezető Ihor Szjarhijenko "maga köré fogja egyesíteni" nemcsak a titkosszolgálatokat, de a rendfenntartó erőket is, és végrehajtja a fennálló feladatokat is - hangsúlyozta az államfő.

Az Interfax hírügynökség internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Lukasenka az augusztus 9-i elnökválasztás után tíz nappal Raman Halovcsankát nevezte ki kormányfőnek, míg a többi tisztviselő megőrizhette korábbi beosztását.

A Reuters megjegyzi, hogy ráterelődött a nyilvánosság figyelme a fehérorosz biztonsági erők magatartására, miután az ENSZ emberjogi szakértői kínzásokról, megveretésről és rossz rendőrségi bánásmódról kaptak többszáz jelentést. A minszki kormány azonban tagadta azt, hogy lettek voltak az őrizetbe vettek sérelmére elkövetett visszaélések. Azt állította, hogy a biztonsági erők megfelelően léptek fel a tiltakozókkal szemben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×