eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György
A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember (j) és az elkövetéssel vádolt Miroslav Marcek (b2) a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Jan Kuciak testvére: "már sokat kibírtunk, nem adjuk fel”

A szlovákiai kettős gyilkosság ügyében az előzetes tervek szerint ma reggel mondták volna ki a végső ítéletet, a szenátus azonban bejelentette, hogy az ülést szeptember 3-ára halasztják.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusának indoklása szerint a szenátusnak több időre van szüksége ahhoz, hogy ítéletet tudjon hozni Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb gyilkossági perében.

A Specializált Büntetőbíróság történetében ilyen eset még nem fordult elő. A büntetőbíróság kedden este váratlanul bejelentette, hogy a szerdára kitűzött ítélethirdetést Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében egy hónappal későbbre halasztja.

A gyilkossági ügy három vádlottja Marián Kočner, Alena Zsuzsová és Szabó Tamás.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze, Vladimír Turan mindhármukra 25 év szabadságvesztés kiszabását javasolta, de a bíróság akár életfogytiglani szabadságvesztésről is dönthet.

Daniel Lipšic, a Kuciak-család védőügyvédje elmondta, tudomásul veszi, hogy a szenátusnak több időre van szüksége az ítélet előkészítéséhez. A szenátus döntését Marek Para, Marián Kočner ügyvédje is legitimnek tartja. Peter Juhás, a Kuciak-ügyet vizsgáló nyomozócsoport vezetője az Aktuality hírportálnak elmondta: meggyőződése, hogy Marián Kočner áll a bűncselekmény mögött. „Semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy más személynek lett volna motivációja a gyilkosság megrendelésére” – magyarázta Juhás.

Az ítélethirdetés elnapolásának hírére a két érintett család is reagált. Martina Kušnírová édesanyja, Zlatica Kušnírová elmondta: rossz előérzete van és fél, hogyan végződik majd a per.

„Már felkészülten vártuk a szerdai ítélethirdetést, most pedig újra át kell élnünk a várakozás izgalmait”

– mondta a meggyilkolt lány édesanyja.

Ján Kuciak testvére, Jozef Kuciak a Facebook-on tett közzé egy bejegyzést, amelyben elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem helyénvaló hibáztatni az igazságszolgáltatást a meghozott döntés miatt. „Nem tudjuk, mi az, amiben nem tudnak egyezségre jutni, nem tudjuk, mi mindent kell mérlegelniük, de bízom benne, hogy egy hónapig még kibírjuk, és legalább a szenvedésünk egy része a végéhez ér. Már sokat kibírtunk, nem adjuk fel” - zárta sorait a meggyilkolt újságíró bátjya.

Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban.

A gyilkosság után megalakult a Za slušné Slovensko - Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom, amely tízezreket szólított az utcára.

Az eset nemcsak Szlovákiában váltott ki komoly társadalmi felháborodást, hanem külföldön is. A nyomozás kezdetén a hatóságok több lehetőséget is vizsgáltak, de ma már minden jel arra mutat, hogy az akkor 27 éves újságírónak, az Aktuality hírportál munkatársának újságírói tevékenysége miatt kellett meghalnia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×