INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

jan kuciak

szlovákia

per

ügyészség

A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.

25 évre hűvösre tenné Ján Kuciak gyilkosait az ügyész

A 2018-ban történt szlovákiai újságíró gyilkosság áldozatának, Ján Kuciaknak a családját képviselő ügyvéd szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy az oknyomozó újságíró és jegyese gyilkosait életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéljék. Daniel Lipšic méltányos büntetésre számít. Az ügyész 25 év börtönt kért a vádlottakra.

Végéhez közeledik a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkossági ügyében hónapok óta húzódó bírósági per. Vladimír Turan, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze a záróbeszédében 25 év börtönbüntetés kiszabását kérte Marian Kočner, Alena Zsuzsová és Szabó Tamás vádlottakra.

A vád szerint Kočner volt a gyilkosság megrendelője, akinek utasítására Zsuzsová bérelte fel az elkövetőket. Az ügyész a záróbeszédben az ugyanebben az ügyben korábban már 15 évre elítélt Andruskó Zoltán, valamint Peter Tóth volt újságíró tanúvallomásaira és a Threema-kommunikációra hivatkozott, továbbá felhívta a figyelmet az újságírók megfigyelésére és a gyilkosság lehetséges indítékaira is.

A gyilkosság felderítésében a technológiai lehetőségeknek is nagy hasznát vette a rendőrség.

A bizonyítási eljárás során egy informatikus a távközlési szolgáltatók adatai alapján vizsgálta az elkövetők mozgását. Az ügyész egyik bizonyítéka a Threema nevű mobilalkalmazáson keresztül folytatott kommunikáció volt, az adatokhoz az Europol segítségével jutottak hozzá, amelyek sok esetben Marian Kočner nagyvállalkozó bűnösségére utaltak. A rendőrség azt is feltárta a mobiladatok segítségével, mikor jártak a bűnözők Nagymácsédon, abban a faluban, ahol Kuciak élt menyasszonyával. Ezek a bizonyítékok vezettek el a gyilkosság elkövetőihez.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy

a gyilkosság vádlottjai rejtjelezve, fedőszavakkal kommunikáltak egymással.

Olyan kulcsszavakat használtak, mint például a hó, a rüh, a fogak vagy egyéb, építkezési munkák során használt szakszavak, melyek mögé a gyilkosság elkövetésének részleteit bújtatták. „Közben úgy tettek, mintha valami egészen más témáról beszélnének“ – mondta Roman Kvasnica, a meggyilkolt menyasszony családjának jogi képviselője.

A gyilkosságot a vádirat szerint Marian Kočner bosszúból rendelte meg, amiért Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. Kočner ügyvédje kitart ügyfele ártatlansága mellett. Marek Para úgy gondolja, az ügyészség állításai kétségbe vonhatók és megcáfolhatók, és emellett fog érvelni. A Kuciak-per tárgyalása július 31-én, pénteken a védelem és a vádlottak záróbeszédével folytatódik.

Az ügy utolsó tárgyalási napját augusztus 5-re tűzték ki, akkor várható az ítélethirdetés.

Nyitókép: Jakub Gavlák
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018