eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Kuciak-gyilkosság: minden eddiginek ellentmond "a megrendelő"

A tanúk nem mondanak igazat, a nyomozás célzott módon zajlott és semmilyen indítéka nem volt a gyilkosság elkövetésére – ezeket mondta a bíróságon Marián Kočner, aki első alkalommal tett vallomást Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében azóta, hogy tavaly márciusban meggyanúsította őt a rendőrség a kettős gyilkosság megrendelésével.

A Speciális Büntetőbíróság szenátusa meghallgatta Marián Kočner vádlottat Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásával kapcsolatban. A nagyvállalkozó első ízben szólalt fel a bíróságon az ellene folytatott perben.

„Nem rendeltem meg Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölését,

nincs semmi közöm a gyilkossághoz”

– jelentette ki Kočner. Vallomása elején megkérdőjelezte a gyilkossági ügyben nem jogerősen elítélt Miroslav Marček és a már jogerősen elítélt Andruskó Zoltán állításait, és azt mondta, magukat akarták megvédeni azzal, hogy bemártják őt.

Kočner a gyilkosság indítékát is megkérdőjelezte.

„Ján Kuciak áfacsalással kapcsolatos információi engem egyáltalán nem fenyegettek” – mondta Kočner, hozzátéve,

be akarja bizonyítani, hogy Kuciak kevesebbet írt róla, mint más újságíró.

Elismerte, hogy a neve ugyan gyakran szerepelt a cikkek címében, de a szövegben alig volt róla szó.

Daniel Lipšic, a Kuciak család ügyvédje szerint a többi vádlott tanúvallomása ritkán egyezett meg azzal, amit Kočner mondott.

„Mindez csupán egyfajta értékelés volt a saját szemszögéből nézve, ami szerintem a záróbeszéd tárgyát kell, hogy képezze, de ez már az ő dolga, és az őt képviselő védelemé” – fogalmazott Lipšic. Hasonlóképp vélekedett az ügyész is, de elfogadja a védelem effajta megnyilvánulását.

A gyilkossági per három másik vádlottját, Miroslav Marčeket, Szabó Tamást és Alena Zsuzsovát nem jogerősen már elítélték.

Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. Marián Kočner a vádirat szerint bosszúból rendelte meg a gyilkosságot, amiért Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. A Kuciak-per főtárgyalása pénteken folytatódik. Elképzelhető, hogy első alkalommal a közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsová is vallomást tesz majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×