INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

marian kocner

jan kuciak

gyilkosság

szlovákia

A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.

Kuciak-gyilkosság: minden eddiginek ellentmond "a megrendelő"

A tanúk nem mondanak igazat, a nyomozás célzott módon zajlott és semmilyen indítéka nem volt a gyilkosság elkövetésére – ezeket mondta a bíróságon Marián Kočner, aki első alkalommal tett vallomást Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében azóta, hogy tavaly márciusban meggyanúsította őt a rendőrség a kettős gyilkosság megrendelésével.

A Speciális Büntetőbíróság szenátusa meghallgatta Marián Kočner vádlottat Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásával kapcsolatban. A nagyvállalkozó első ízben szólalt fel a bíróságon az ellene folytatott perben.

„Nem rendeltem meg Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölését,

nincs semmi közöm a gyilkossághoz”

– jelentette ki Kočner. Vallomása elején megkérdőjelezte a gyilkossági ügyben nem jogerősen elítélt Miroslav Marček és a már jogerősen elítélt Andruskó Zoltán állításait, és azt mondta, magukat akarták megvédeni azzal, hogy bemártják őt.

Kočner a gyilkosság indítékát is megkérdőjelezte.

„Ján Kuciak áfacsalással kapcsolatos információi engem egyáltalán nem fenyegettek” – mondta Kočner, hozzátéve,

be akarja bizonyítani, hogy Kuciak kevesebbet írt róla, mint más újságíró.

Elismerte, hogy a neve ugyan gyakran szerepelt a cikkek címében, de a szövegben alig volt róla szó.

Daniel Lipšic, a Kuciak család ügyvédje szerint a többi vádlott tanúvallomása ritkán egyezett meg azzal, amit Kočner mondott.

„Mindez csupán egyfajta értékelés volt a saját szemszögéből nézve, ami szerintem a záróbeszéd tárgyát kell, hogy képezze, de ez már az ő dolga, és az őt képviselő védelemé” – fogalmazott Lipšic. Hasonlóképp vélekedett az ügyész is, de elfogadja a védelem effajta megnyilvánulását.

A gyilkossági per három másik vádlottját, Miroslav Marčeket, Szabó Tamást és Alena Zsuzsovát nem jogerősen már elítélték.

Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. Marián Kočner a vádirat szerint bosszúból rendelte meg a gyilkosságot, amiért Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. A Kuciak-per főtárgyalása pénteken folytatódik. Elképzelhető, hogy első alkalommal a közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsová is vallomást tesz majd.

Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Kapcsolódó hang

Ján Kuciak-ügy - Ártatlannak vallja magát a vállalkozó
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018