eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Igor Matovic szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kínos részletek derültek ki a szlovák kormányfő plágiumügyében

A pozsonyi DenníkN napilap utánajárt a pozsonyi Comenius Egyetemen Igor Matovič szlovák kormányfő 1998-ban leadott és megvédett diplomamunkájának. Mint kiderült: a 79 oldalas dolgozat szöveges részét két monográfiából ollózta össze anélkül, hogy megjelölte volna azok forrását.

Némi túlzással élve Szlovákiában alig akad olyan politikus, akire még ne bizonyították volna rá, hogy csalt a diplomamunkájával.

  • Az előző kormányzati ciklus idején a Szlovák Nemzeti Párt elnökéről, Andrej Danko házelnökről derült ki, hogy plagizált.
  • A Matovič-kormányban az elmúlt hónapban hárman is lebuktak, a sort Boris Kollár házelnök kezdte, majd
  • Branislav Gröhling oktatási miniszter folytatta, végül
  • maga a miniszterelnök, Igor Matovič zárta.

Ami még közös bennük, hogy a lebukás ellenére egyikük sem volt hajlandó lemondani.

A DenníkN egyik oknyomozó újságírója, Mária Benedikovičová személyesen ment vissza a szlovák kormányfő által látogatott alma materbe, a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karára, hogy az egyetemi könyvtárból kikérje és áttanulmányozza Igor Matovič miniszterelnök 22 évvel ezelőtt megírt diplomamunkáját.

A DenníkN riportere szerint a Hospodárske Noviny című gazdasági napilap már 2012-ben lehozta, hogy Igor Matovič diplomamunkájának harmada másolat. A kormányfő két könyvből ollózta össze a 79 oldalas munka tartalmát, s mindössze a bevezető- és a záró rész tartalmazza a saját gondolatait.

Nyolc évvel ezelőtt erre senki nem fordított nagyobb figyelmet, ám Matovič azóta kormányfő lett, így nem csoda, hogy a sajtó most a körmére néz.

Mária Benedikovičovának

csak hosszas kérlelés után sikerült elérnie,

hogy az egyetem könyvtárában összehasonlíthassa a kormányfő diplomamunkáját azzal a két könyvvel, melyet forrásanyagként használt. A kutakodás pedig rámutatott, hogy a miniszterelnök összeollózott munkájának szövegében csupán két rövid idézetnél jelölte meg az idézetek forrását, pedig az egész 76 oldal szó szerinti idézet a két könyvből.

Igor Matovič ellen a múlt héten nyújtott be bizalmatlansági indítványt a szlovák ellenzék, de a koalíciós képviselők annak ellenére is megtartották őt a miniszterelnöki székben, hogy elismerte a hibáját. Hozzátette azonban, hogy 22 évvel ezelőtt

tudtán kívül követte el a csalást.

Kijelentette, azért engedte meg magának, hogy másokat hasonló ügyek miatt bíráljon, mert biztos volt benne, hogy az ő munkája rendben van, és nem feltételezte, hogy a szövegeket nem megfelelően idézte.

Igor Matovičot nemcsak az ellenzék és a szlovákiai sajtó bírálja, hanem a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet is kemény kritikával illeti az újságírók elleni kirohanásai miatt, és azt kéri: hagyja abba a sajtó saját tettei miatti hibáztatását.

A miniszterelnök továbbra is azt állítja, hogy a média a plágiumával kapcsolatos tájékoztatás során rosszindulatúan jár el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×