INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

igor matovic

szlovákia

plágium

Igor Matovic szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én.

Kínos részletek derültek ki a szlovák kormányfő plágiumügyében

A pozsonyi DenníkN napilap utánajárt a pozsonyi Comenius Egyetemen Igor Matovič szlovák kormányfő 1998-ban leadott és megvédett diplomamunkájának. Mint kiderült: a 79 oldalas dolgozat szöveges részét két monográfiából ollózta össze anélkül, hogy megjelölte volna azok forrását.

Némi túlzással élve Szlovákiában alig akad olyan politikus, akire még ne bizonyították volna rá, hogy csalt a diplomamunkájával.

  • Az előző kormányzati ciklus idején a Szlovák Nemzeti Párt elnökéről, Andrej Danko házelnökről derült ki, hogy plagizált.
  • A Matovič-kormányban az elmúlt hónapban hárman is lebuktak, a sort Boris Kollár házelnök kezdte, majd
  • Branislav Gröhling oktatási miniszter folytatta, végül
  • maga a miniszterelnök, Igor Matovič zárta.

Ami még közös bennük, hogy a lebukás ellenére egyikük sem volt hajlandó lemondani.

A DenníkN egyik oknyomozó újságírója, Mária Benedikovičová személyesen ment vissza a szlovák kormányfő által látogatott alma materbe, a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karára, hogy az egyetemi könyvtárból kikérje és áttanulmányozza Igor Matovič miniszterelnök 22 évvel ezelőtt megírt diplomamunkáját.

A DenníkN riportere szerint a Hospodárske Noviny című gazdasági napilap már 2012-ben lehozta, hogy Igor Matovič diplomamunkájának harmada másolat. A kormányfő két könyvből ollózta össze a 79 oldalas munka tartalmát, s mindössze a bevezető- és a záró rész tartalmazza a saját gondolatait.

Nyolc évvel ezelőtt erre senki nem fordított nagyobb figyelmet, ám Matovič azóta kormányfő lett, így nem csoda, hogy a sajtó most a körmére néz.

Mária Benedikovičovának

csak hosszas kérlelés után sikerült elérnie,

hogy az egyetem könyvtárában összehasonlíthassa a kormányfő diplomamunkáját azzal a két könyvvel, melyet forrásanyagként használt. A kutakodás pedig rámutatott, hogy a miniszterelnök összeollózott munkájának szövegében csupán két rövid idézetnél jelölte meg az idézetek forrását, pedig az egész 76 oldal szó szerinti idézet a két könyvből.

Igor Matovič ellen a múlt héten nyújtott be bizalmatlansági indítványt a szlovák ellenzék, de a koalíciós képviselők annak ellenére is megtartották őt a miniszterelnöki székben, hogy elismerte a hibáját. Hozzátette azonban, hogy 22 évvel ezelőtt

tudtán kívül követte el a csalást.

Kijelentette, azért engedte meg magának, hogy másokat hasonló ügyek miatt bíráljon, mert biztos volt benne, hogy az ő munkája rendben van, és nem feltételezte, hogy a szövegeket nem megfelelően idézte.

Igor Matovičot nemcsak az ellenzék és a szlovákiai sajtó bírálja, hanem a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet is kemény kritikával illeti az újságírók elleni kirohanásai miatt, és azt kéri: hagyja abba a sajtó saját tettei miatti hibáztatását.

A miniszterelnök továbbra is azt állítja, hogy a média a plágiumával kapcsolatos tájékoztatás során rosszindulatúan jár el.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Matovič záródolgozatában csak három oldal a sajátja
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018