eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Igor Matovic védőbeszéd helyett inkább vádbeszédet tartott

A koalíciós képviselők megtartották posztján a plágiummal gyanúsított szlovák miniszterelnököt. Leszavazták ugyanis az Igor Matovičcsal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt. A csütörtök délelőtt kezdődött parázs, személyeskedésektől sem mentes vita péntek hajnalban ért csak véget. A másolással gyanúsított kormányfő másfél órán át magyarázta a parlamentben a bizonyítványát.

Csaknem 18 órán át tartott az Igor Matovič szlovák kormányfő leváltására irányuló parlamenti ülés. A képviselők péntek reggel röviddel 5 óra előtt fejezték be a vitát. A rendkívüli ülést ellenzéki képviselők kezdeményezték, akik szerettek volna a fejére koppintani a diplomamunkáját lekoppintó kormányfőnek. Felrótták neki azt is, hogy alkalmatlan az ország vezetésére és rosszul képviselte Szlovákiát a brüsszeli csúcstalálkozón.

Több mint harmincan szólaltak fel, köztük a parlament alelnökei és a miniszterek, valamint maga Igor Matovič is, akinek

védbeszéde inkább az ellenzéket támadó vádbeszédre hasonlított.

A kormánypárti felszólalók kiálltak Matovič mellett. Ez alól csak Jana Cigániková SaS-es képviselő és Ján Mičovský földművelésügyi miniszter volt kivétel. Utóbbi szerint Matovičnak a ballépései miatt távoznia kellene a kormány éléről, de a kormánynak maradnia kell.

Az egyébként is feszült hangulatot egy közjáték tarkította az éjjel.

Este tizenegy óra előtt a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselői elfoglalták a szónoki emelvényt. Kijelentették, hogy addig maradnak ott, amíg az addigra már távozó Igor Matovič vissza nem jön a parlamentbe. „Amíg a miniszterelnök úr nem tér vissza a tanácsterembe a nagyszombati házából, addig itt fogunk állni. Ne gondolják, hogy idomított majmok vagyunk, amíg ő nincs itt, blokkoljuk az ülést“ – fogalmazott Milan Mazurek.

Matovič végül visszatért, s a mintegy negyven perces performance után folytatódott a vita. A szavazásra csak hajnali öt órakor került sor, de ennek eredményeként Igor Matovič megtartotta miniszterelnöki posztját.

A jelenlevő 125 képviselő közül csak 47-en szavaztak a leváltására, 78-an pedig ellene voltak.

A kormányfő megköszönte a koalíciós képviselőknek, hogy megtartották őt a miniszterelnöki poszton. Azt mondta, úgy tekint minderre, mint egy felkérésre, hogy folytassák a választások előtt tett ígéretek teljesítését. Igor Matovič ellen hivatalba lépése óta először nyújtottak be bizalmatlansági indítványt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×