eur:
393.89
usd:
364.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump amerikai elnök beszél, mielőtt aláírásával törvényerőre emeli a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő 2000 milliárd dolláros csomagtervet a washingtoni Fehér Házban 2020. március 27-én. A csomagterv enyhíteni igyekszik a nehézségeket mind a gazdasági élet szereplői, mind az amerikai átlagpolgárok számára. Trump mögött (b-j) Steven Mnuchin pénzügyminiszter, Mitch McConnell kentuckyi szenátor, a szenátus republikánus frakciójának vezetője és Kevin McCarthy, a republikánusok frakcióvezetője.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Trump a Kínával való teljes kapcsolat megszüntetésével fenyegetőzött

„Őrültség” – így válaszolt a kínai média Donald Trumpnak, aki azt mondta: megszakíthatják „a teljes kapcsolatot” az ázsiai országgal a koronavírus-járvány kezelése miatt.

Ismét a hidegháborús retorika felé sodródik az Egyesült Államok és Kína Donald Trump elnök legutóbbi megjegyzései miatt.

Az elnök arról beszélt a Fox Newsnak, hogy „épphogy megszáradt a tinta az új kereskedelmi megállapodáson és máris jött a járvány... ezt soha nem lett volna szabad megengedniük”. Azt is közölte, hogy „nem akar beszélni Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Trump korábban gyakran beszélt arról, hogy milyen jó személyes viszonya van a kínai vezetővel, és ahogy a Guardian című lap megjegyezte, eddig kerülte, hogy közvetlenül Hszit bírálja a koronavírus-pandémiáért.

Trump szerint még jól is járnának a kínai kapcsolatok felrúgásával

Arra a kérdésre, hogy mire készül Kína ellen, azt mondta:

„sok mindent tehetünk, például elvághatjuk a teljes kapcsolatot... és mi történne ekkor? Megspórolnánk 500 milliárd dollárt”.

Ezzel az éves becsült kínai import összegére utalt, ami szerinte elveszett pénz. Az elnök amellett is érvelt, hogy Amerikának le kellene válnia az olyan globális ellátóláncokról, amelyek Kínán keresztül futnak.

Kína burkoltan ismét Trump intelligenciáját kérdőjelezte meg

Nem késett a pekingi válasz, amelyet szokás szerint először a kormányközeli média kommentárjai jelentettek.

Az angol nyelven kiadott Global Times című lap úgy fogalmazott: „Trump a választási nonszensz stratégiából a kapcsolatok megszüntetéséről szóló fenyegetést kreált”.

„Nem kell ezen csodálkozni, hiszen Trumptól jött az az ötlet is, hogy injekcióval lehetne fertőtlenítőszert beadni embereknek, hogy megöljék az új koronavírust...

az ilyen őrültség nyilvánvaló mellékterméke annak az aggodalomnak, amitől Amerika azóta szenved, hogy Kína elkezdett globális hatalommá válni” – szólt egy másik szerkesztőségi cikk.

Trump már egy ideje Kínát ostorozza a Covid-19 járványért, amely világszerte 4,5 millió embert fertőzött meg és 303 ezer ember halálát okozta.

A legtöbb fertőzést, (1,47 milliót) és a legtöbb halálesetet (közel 86 ezret) az Egyesült Államok szenvedte el.

Féltik a Kína-dealt

Elemzők és piacok attól tartanak, hogy az ellenséges retorika veszélybe sodorhatja a kereskedelmi alkut – épp akkor, amikor a kínai gazdasági növekedési adatai reményt adtak a befektetőknek.

Egyes elemzők szerint

az amerikai nemzetbiztonság számára immár jobban megéri „felrobbantani a kereskedelmi egyezményt”, mint megtartani azt.

Trump nincs egyedül a keménykedéssel. Republikánus szenátorok Kína-ellenes szankciókat követelnek és olyan új törvényeket, amelyekkel megbüntetnék Pekinget, amiért vádjaik szerint a kezdetekben megpróbálta eltitkolni a járványt. Az amerikai külügyminisztérium közben korlátozta a vízumkiadást az Egyesült Államokban dolgozó kínai tudósítóknak, Peking hasonló lépése nyomán.

Ugyanakkor sok demokratapárti politikus, köztük Joe Biden elnökjelölt-aspiráns is keményebb Kína-ellenes vonalat sürget – jegyezte meg a Washington Post.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×