eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Munkás takarít a teljesen üres New York-i értéktőzsdén 2020. március 20-án. A New York-i tőzsde átmenetileg teljes mértékben elektronikus kereskedésre áll át, miután két dolgozónál kimutatták a koronavírus-fertőzést. Az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése miatt Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot, és elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Ráijesztett a piacokra a kiújult amerikai-kínai feszültség

Éreztette hatását a nemzetközi tőzsdéken az amerikai-kínai ellentét újabb kiéleződése. Washington Pekinget vádolja a Covid-19 betegséget okozó koronavírus “szabadon engedéséért”.

A délelőtt 2,6 százalélos mínuszt produkált a vezető európai részvények értékét követő Stoxx 600 index. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok most már nyíltan azzal vádolja Kínát, hogy a vuhani víruskutató intézetből szabadult ki az új típusú koronavírus, amely mostanra 3,5 millió fertőzést és közel 250 ezer halálesetet okozott világszerte.

A május 1-jei ünnep miatt zárva tartottak a tőzsdék a kontinens nagy részén, és így lemaradtak a pénteki nagy eladásokról.

A frankfurti DAX ezek után hétfőn 3,6 százalékos esést produkált napközben, míg a párizsi CAC 40 ennél is nagyobbat, 4,2 százalékot.

Londonban a FTSE 2,3%-os mínuszban is járt a csütörtöki záráshoz képest, igaz, később korrigált.

A piaci kedélyeket felborzolta, hogy mélyülhet az amerikai-kínai feszültség. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap határozottan megismételte azt a hivatalos álláspontot, hogy az egykori epicentrumban, a kínai Vuhanban található kutatóintézetnek köze van a globális koronavírus-fertőzésekhez, és hogy erre komoly bizonyítékok állnak rendelkezésre.

Hogy mik a bizonyítékok, azt Pompeo nem részletezte.

Ugyanakkor azzal is megvádolta Pekinget, hogy az blokkolja az információhoz való hozzáférést és így a vakcina fejlesztésén dolgozó külföldi tudósok munkáját.

A piacoknak nem hiányzik a civakodás

A határidős ügyletek 1 százalékos esést idéztek elő az S&P 500 indexben. Ez a pénteki, közel 3 százalékos esést követte, amely reakció volt arra, hogy Donald Trump újabb büntetővámokkal fenyegette Kínát.

„Egy dolog nem kell nekünk és az egy újabb kereskedelmi háború”

– idézte tudósításában a Financial Times gazdasági lap Európa egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató cége, a Société Générale elemzőjét.

A UBS bank szakértője ehhez azt tette hozzá, hogy a befektetők félnek, hogy „a növekvő feszültség kárt okoz az amerikai gazdaságnak”.

A befektetők gyorsan léptek,

és máris a biztonságot jelentő amerikai állampapírok felé mozdultak el.

Ezt megelőzően, áprilisban a piacok kezdtek magukra találni – annak ellenére, hogy a világgazdaság továbbra is a karanténok miatt rákényszerített tetszhalál állapotában volt.

Kedden mond véleményt a német Alkotmánybíróság az EKB csomagjáról

A befektetők lelkesedését mérsékelte, hogy az amúgy szárnyaló Amazon csomagküldő cég figyelmeztetett: többet kell költenie dolgozói biztonságára. Emellett a német alkotmánybíróságnak az Európai Központi Bank eszközvásárlási programjáról várható döntése is aggodalommal töltötte el a piacokat, mert felmerült, hogy korlátozza az EKB gazdaság-élénkítő lehetőségeit.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×